Tak tu si knihomoľovia prídu na svoje! Nový svätostánok milovníkov čítania, knižnica Binhai v severočínskom meste Tchien-ťin obsiahne až 1,2 miliónov zväzkov. A zvonku vyzerá ako oko.

V Číne asi nie je nič malé, počnúc veľkosťou tejto ázijskej veľmoci, cez viac než miliardovú populáciu a mnohými modernými pompéznymi stavbami končiac. Nová veľkolepá knižnica Binhai v Tchien-ťine, ktorej realizácia trvala len tri roky, je toho ďalším dôkazom.

V strede knižnice je umiestnená obrovská svetelná 3D guľa, ktorá slúži ako sála so sto miestami na sedenie. Okolo gule sa kaskádovito vinú regále s knihami, ktoré tiež fungujú ako schodisko alebo miesta na sedenie. Na úctyhodnej ploche 33 700 metrov štvorcových majú návštevníci k dispozícii 1,2 miliónov kníh.

​Regále s nimi sa tiahnu od podlahy až ku stropu, pôsobia ako vlny obrovského literárneho oceánu. Pre funkčné ukladanie kníh mali podľa projektu slúžiť aj horné police. Zatiaľ na ne ešte neprišiel rad. A tak sú horné rady z hliníkového perforovaného plechu, na ktorom sú knihy, len natlačené.

Pozrite si galériu

O návštevu tejto jedinečnej futuristickej knižnice je mimoriadny záujem, od jej otvorenia na jeseň minulého roka tam denne prichádza až 10 tisíc návštevníkov. Pred budovou sa tvoria dlhé rady nedočkavých čitateľov. Knižnica má päť poschodí, do ktorých sú umiestnené učebne, čitárne, kancelárie a salóniky. Suterén funguje ako archív. Zaujímavú budovu projektovalo holandské architektonické štúdio MVRDV.

Čína dosiahla za desať rokov to, čo Japonsku trvalo tridsať

V Číne začala kultúrna a dizajnérska revolúcia: namiesto kopírovania je čoraz väčším cieľom jedinečnosť. Táto zmena je spôsobená rastúcimi požiadavkami strednej triedy, ale proti nie je ani vláda. "Čína sa za nasledujúcich desať rokov stane významným hráčom globálneho dizajnérskeho priemyslu," hovorí Holanďan Richard Hutten, umelecký riaditeľ spoločnosti Zuoyou, ktorá sa zaoberá bytovým zariadením.

Zdroj: CNC