Biely piesok, smaragdové more, slnečné počasie a víno tečúce prúdom. Taliansky ostrov Sardínia je právom dovolenkový raj. Ak sa vám táto predstava páči, nemusíte zostať len pri snívaní. Za jedno euro si tam totiž môžete kúpiť celý dom.

Pokiaľ ste už otrávení životom v strednej Európe a snívate o domčeku pri mori, tak neváhajte ani chvíľu. Talianske mesto Ollolai ležiace v strede rozprávkového ostrova Sardínia totiž predáva stovky nehnuteľností prakticky zadarmo. Ide o nápad tamojšieho starostu Efisia Arbaua, ktorý tak chce do mesta nalákať nových obyvateľov.

Počas posledných päťdesiatich rokov sa populácia v Ollolai znížila z 2250 obyvateľov na 1300. Rodí sa tam totiž málo detí a mladí často odchádzajú za prácou do veľkých miest. V horskom regióne Barbagia tak zostali prevažne len farmári, ktorí vyrábajú tradičný ovčí syr s názvom Casu Fiore Sardo.

Starosta tak chce zabrániť tomu, aby sa z jeho regiónu stalo mesto duchov.

"Mojim cieľom je zachrániť naše jedinečné tradície a mesto pred tým, aby upadlo do zabudnutia. Vždy sme boli pyšní a tvrdí ľudia, nedovolíme, aby zomrelo,"

vysvetľuje starosta Arbau.

Jeho lákavá ponuka má ale, samozrejme, háčik - ponúkané domy sú už dlhší čas opustené a chátrajú. Noví majitelia sa preto musia v zmluve zaviazať, že nehnuteľnosť do troch rokov zrekonštruujú, čo ich podľa odhadov vyjde na asi 20 tisíc eur.

"Už sme predali tri domy a dostali sme viac ako stovku ponúk z celého sveta, vrátane Ruska a Austrálie,"

spokojne sa usmieva Arbau.

Zdroj: CNC