Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chata v oblakoch: Najvyššie postavená horská stavba v Európe
Zdielať na
Life

Chata v oblakoch: Najvyššie postavená horská stavba v Európe

Zdroj: Shutterstock

Horská chata Capanna Regina Margherita, sa nachádza hneď vedľa švajčiarsko-talianskej hranice, vo výške 4554 metrov, na štíte piateho najvyššieho vrcholu Álp - Signalkuppe.

Prístup k horskej chate nie je jednoduchý. Do výšky 3275 metrov vás síce vyvezie lanovka, zvyšok cesty odtiaľ však musíte zdolať pešky. Ak sa tam budete chcieť ísť pozrieť, nezabudnite na profesionálne horolezecké vybavenie a odporúča sa kontaktovať aj horských vodcov, kvôli nebezpečným ľadovcom, ktoré sa cestou nachádzajú.

Takto vyzerá chata zblízka:

Vo výške štyritisíc metrov už nie sú podmienky každodenné. Prihlásiť sa môže horská choroba aj dýchavičnosť. Ak svieti slnko, môžete sa bez ochrany spáliť alebo dostať úpal. Z oslnivého bieleho snehu, zase môžete dostať snežnú slepotu. Odraz svetla na snehu je taký silný, že za deň môže turistom zospodu spáliť nosné dierky. V hmle alebo búrke, môžete tiež poľahky zablúdiť, čo sa vám môže stať v studenom počasí osudným.

Minulý rok v lete umožnila najbližšia usadlosť Alagna Valsesia, uzatvárať v chate formálne manželstvá. Do extrémnych podmienok, sa ale svadobné dvojice veľmi nehrnú.

Z okna horskej chaty je dobre vidieť najznámejší vrchol Álp Matterhorn:

Mattherhorn z okna horskej chaty Capanna Margherita.

Mattherhorn z okna horskej chaty Capanna Margherita.

Shutterstock

​Výstavbu chaty na seba v roku 1889 prevzal Taliansky alpinistický klub. Stavebný materiál vyviezli na osloch a chatu pomenovali po kráľovnej Margaréte Savojskej, ktorá bola vášnivým horolezcom. Za jej prítomnosti jej ju oficiálne odovzdali v roku 1893. Kráľovná bola prvá žena, ktorá zliezla druhú najvyššiu horu v Alpách, nachádzajúcu sa neďaleko Signalkuppe - 4634 metrov vysokú Monte Rosu.

Spočiatku slúžila chata ako základňa pre výskum horskej choroby. Neskôr sa do nej nasťahovala meteorologická stanica. Chata bola v roku 1977 kompletne zrekonštruovaná, rozšírená a modernizovaná. Dnes je horská chata nachádzajúca sa na najvyššom mieste v Európe obľúbenou destináciou horolezcov a vysokohorských turistov.

Súvisiace články