Cestovný sprievodca Lonely Planet zverejnil zoznam krajín, ktoré sa vlani oplatilo navštíviť. Prvú priečku obsadilo suverénne juhoamerické Čile. Ktoré ďalšie krajiny stoja za návštevu?

1. Čile

Zdroj: Wikipedia/Čile

​Čile je od zvyšku sveta tak trochu izolované. Na východe sa o to postarali majestátne Andy, na západe Tichý oceán, na severe púšť Atacama a na juhu divoké územie Patagónie. Pokiaľ ale nepatríte ani tak medzi fanúšikov prírody, ako skôr zaujímavých miest a ich kultúr, môžete zavítať do čilského hlavného mesta. Santiago de Chile založili v 16. storočí a ku dnešnému dňu tam žije vyše päť miliónov ľudí.

2. Južná Kórea

Zdroj: Wikipedia/Kórejská republika

​Južná Kórea je krásnou ukážkou modernej tváre Ázie. Nemohla by byť viac rozdielna oproti svojej severnej sestre. Za zmienku stojí najmä Seoullo 7010 v hlavnom meste Soule, teda projekt, ktorý prináša nový život nepoužívanej diaľnice. V priestore vyrástla zaujímavá promenáda s obchodmi a kaviarňami, ktoré pracujú s dostupnými možnosťami. Krajina navyše bude hostiť zimnú olympiádu.

3. Portugalsko

Zdroj: Wikipedia/Portugalsko

​Portugalsko bolo vždy trochu zatienené väčším susedným Španielskom. Len v roku 2017 si tam ale 7 nových reštaurácii vyslúžilo Michellinsku hviezdu a portugalskí šéfkuchári sa tešia svetovému obdivu. Milovníci piva iste ocenia a miestnu bohatú scénu minipivovarov. Navyše tam otvorili počas posledných dvoch rokov mnoho krásnych a moderných múzeí mapujúcich bohatú tamojšiu kultúru a jedinečnú umeleckú scénu.

4. Džibutsko

Zdroj: Wikipedia/Džibutsko

​Džibutsko sa nachádza v mieste, kde sa stretávajú tri rôzne litosferické dosky. Z tohto dôvodu tam môžete uviedieť napríklad rozsiahle púšte ako z Marsu. Uvoľňujú sa tam sopečné plyny z takzvaných fumarolov, čo vizuálne pôsobí takmer magicky. Tiež miestne jazerá s obrovskými soľnými kryštálmi vám poskytnú dychberúci pohľad.

5. Nový Zéland

Zdroj: Discover Wellington

​Nový Zéland lákal svojou nádhernou prírodou dobrodruhov už od počiatku. Najznámejšie turistické trasy sa otvorili pred 25 rokmi, teraz k nim ale pribúda úplne nová. Útes dlhý 45 kilometrov vznikol na počesť 29 baníkov, ktorí zomreli v roku 2010.

6. Malta

Zdroj: Reprofoto/Business Insider

​Pôsobivé stredomorské súostrovie rozhodne stojí za návštevu. Nájdete tam napríklad vojenské opevnenie zo 17. storočia, ktoré korunuje miestne kopce. Pod zemou sa tiež nachádza rozsiahla sieť vojnových tunelov od katakomb až po úkryty pred náletmi. Pokiaľ vás neuchváti miestne podnebie a v priemere 300 slnečných dní za rok, možno vás zaujme, že Valetta získala titul Európskeho mesta kultúry pre rok 2018.

7. Gruzínsko

Zdroj: Wikipedia/Gruzínsko

​V Gruzínsku nájdete nádherné prepojenie minulého a súčasného. História na vás dýchne z každého rohu, zostáva nekompromisne prítomná v architektúre, tradíciách i receptoch. Úrady sú dokonca natoľko pyšné svojou vinárskou tradíciou, že často vítajú návštevníkov nevšedným spôsobom. Pri predávaní orazítkovaných pasov im venujú aj fľašu červeného vína.

8. Maurícius

Zdroj: Profimedia

​V minulosti bol Maurícius vnímaný ako kľúč k Indickému oceánu pre svoju strategickú pozíciu. Dnes už nevzbudzuje toľko záujmu okolo vojenských a obchodných stratégií, ale skôr luxusnými plážovými rezortmi a zafírovo modrým morom. V roku 2018 ostrov oslávi 50 rokov od získania formálnej nezávislosti.

9. Čína

Veľký čínsky múr Veľký čínsky múr Zdroj: Profimedia

​Čína je výkvetom modernej techniky. Nájdete tam veľkú koncentráciu tých najmodernejších technológií pospolu s bohatým historickým pozadím. Pekingské Zakázané mesto sa teraz navyše po rekonštrukcii otvára verejnosti a štyri predtým neprístupné oblasti sa teraz prvýkrát ukážu očiam návštevníkov.

10. Juhoafrická republika

Zdroj: Wikipedia/Kapské Mesto

​Juh afrického kontinentu vás zasiahne svojimi horami i plážami a v neposlednom aj výborným vínom. V roku 2018 Juhoafrická republika navyše rozbieha program Nelson Mandela Centenary 2018: Be the Legacy, ktorý návštevníkom ponúkne mnoho koltúrnych, vzdelávacích, umeleckých i športových akcií.

Zdroj: Lonely Planet