Z turistického raja skládka: Pláže na Bali sú zavalené odpadkami

Dlhý čas boli pláže lemované palmami v letovisku Kuta na indonézskom ostrove Bali rajom pre turistov. Biely piesok je ale teraz zaplavený toľkými odpadkami, ktoré tam vyplavuje Indický oceán, že vyhlásili stav pohotovosti.

Plastové obaly a ďalšie odpadky zaplavujú pláže, kde sa turisti opaľujú a kúpu, zatiaľ čo surferi si užívajú vlny, ktoré na tento turistami najobľúbenejší ostrov prinášajú odpad všetkého druhu.

"Keď si chcem zaplávať, nie je to nič príjemného," hovorí rakúska turistka Vanessa Moonshine na okraji pláže v letovisku Kuta na juhu ostrova. "Vidím tu veľa odpadkov, každý deň a každú hodinu. Prichádza to vždy z mora, je to naozaj hrozné," dodáva.

Odpadky, ktoré sa hromadia na plážach, škodia povesti Bali, ktoré je ospevované ako ostrov snov pre turistov, a vyostrujú problém s odpadom v celej Indonézii.

Toto súostrovie v juhovýchodnej Ázii, ktoré je štvrtou najľudnatejšou krajinou na svete s 255 miliónmi obyvateľov, je po číne druhým najväčším svetovým producentom odpadu v mori. Ročne vypustí do mora 1,29 miliónov ton odpadu, ktorý spôsobuje obrovské škody na ekosystéme a ľudskom zdraví.

Pozrite si galériu

Na Bali sa tento problém vyostril tak, že miestne úrady v novembri vyhlásili pre odpad stav pohotovosti, a to vrátane pláží v letovisku Kuta a v Jimmbarane a Sminjaku, ktoré sú najnavštevovanejšími okresmi ostrova. Ten vlani privítal viac než päť miliónov turistov.

Denne zbiera na plážach odpadky 700 komunálnych zamestnancov a 35 kamiónov odváža zhruba 100 ton odpadu na blízku skládku.

"Ľudia v zelených kombinézach odpadky vyzbierajú, ale druhý deň je situácia rovnaká," konštatuje nemecký turista Claus Dignas a podotýka, že množstvo odpadu prinášajúceho oceánom je vždy, keď príde na Bali na dovolenku, väčšie a väčšie. "Nikto nemá chuť si ľahnúť na lehátko a pozerať sa na všetok ten odpad," hovorí.

Problém sa zhoršuje v období dažďov, od novembra do marca, kedy odpad na pláže prinášajú silné vetry a morské prúdy a kedy rieky odnášajú odpad na pobrežie, vysvetľuje Putu Eka Merthawan z miestnej organizácie na ochranu životného prostredia.

Zdroj: ČTK