Tradičné japonské bývanie v Nagoyi: Proti horúčavám aj zemetraseniu

Dnes navštívime tradičný japonský dom so storočnou históriou v Nagoyi. V tomto dome býva miestna dizajnérka Saori Yamada, ktorá prenajíma časť svojho domu turistom. Porozprávala nám o tradičnom japonskom bývaní, ako aj o svojich skúsenostiach s cudzincami.

Staré japonské domy mali v minulosti iné základy. V súčasnosti sa stavia hlavne na betónových základoch, v minulosti boli domy voľne postavené na kameňoch. Považovalo sa to za dobré riešenie v rámci prevencie proti zemetraseniam. Tým, že základy a stavba neboli priamo spojené, pohybovali sa pri otrasoch zvlášť.

Nagaya

Tradičné japonské domy boli navrhované tak, aby v nich bolo počas horúceho leta chladnejšie. Tomuto typu domu sa hovorí nagaya, je charakteristické svojou dĺžkou a úzkym priečelím. Pri otvorení okien prúdi dovnútra vzduch a človek sa cíti komfortnejšie. Steny sú hlinené a prispôsobujú sa vlhkosti vzduchu.

Tatami

Tatami je tradičná japonská podlahová krytina. Povrch sa tká z trávovitej rastliny, ktorej sa hovorí igusa. Je to prírodný materiál, ktorého farba sa postupne mení. Na začiatku je zelená a postupne vplyvom svetla žltne. Po čase sa začne povrch rozpadávať. Vtedy sa vrchná časť vymení za novú. V minulosti boli špecializované obchody (tatamiya), ktoré sa predajom tatami zaoberali, v súčasnosti ich už veľa nie je.

Na tatami si človek môže na rozdiel od drevenej podlahy priamo sadnúť a nepotrebuje stoličku. Tradičné japonské miestnosti nie sú pre nedostatok miesta vybavené nábytkom.

Seiza

V Japonsku bolo v minulosti zvykom sedieť v pokľaku na podložke zvanej zabuton. Tá je symbolom tradičného životného štýlu Japonska. Na rozdiel od klasických vankúšov predstavuje prejav úcty návštevníkom. Ich umiestnenie, smer a počet, sa pred návštevou vopred dôkladne pripravujú. Ich zlé používanie môže viesť k nedorozumeniam.

Podložka Zabuton je pre Japoncov veľmi dôležitá. Ich počet, umiestnenie a smer je prejavom úcty návštevám.  Zdroj: japanese-tradition.com

Turisti

Ako majiteľka tradičného japonského domu uviedla, cudzinci, ktorí ju navštevujú, sú veľmi priateľskí na rozdiel od toho, čo o nich človek počuje v médiách. Najväčšie obavy mala z Číňanov, vychádzala pritom z osobných skúseností, ale bola príjemne sklamaná tým, že skutočnosť je úplne iná a všetci sa u nej na návšteve správali slušne.

Najväčšie problémy jej spôsobuje odlišný spôsob stravovania, napríklad vegetariánov, keďže v okolí jej bydliska v Nagoyi nie sú žiadne vegetariánske reštaurácie.

Pozrite si galériu

Zdroj: Sumoboss