Konštrukčný startup Icon z texaského Austinu už nejaký piatok vyvíja technológiu 3D tlače domov. Teraz oznámil spoluprácu s neziskovou organizáciou New Story a spoločne začnú vyrábať skutočné obydlia v rozvojovom svete. Prvá destinácia bude stredoamerický Salvador.

​Práve tam sa ukáže, či taký dom prežije bežnú prevádzku a po roku sa nerozpadne, čo sa v experimentálnych podmienkach nedá vierohodne zistiť.

V každom prípade, Icon sľubuje, že dokáže vytlačiť malý dom o výmere 60 metrov štvorcových za 12 až 24 hodín, pričom stavba takého domu vyjde na štyritisíc dolárov.

​Tlač má s klasickými 3D tlačiarňami spoločný len základný princíp - teda presne automatické nanášanie hmoty po malých vrstvách. Zatiaľčo u domácej tlačiarne to sú termoplastické hmoty ako PLA alebo ABS, v prípade Iconu a ďalších experimentov potom vhodná cementová hmota a tlačiareň veľkosti umývačky na autá.

Rodinný dom za jediný deň: Vytlačili ho na 3D tlačiarni

Postaviť bývanie pre rodinu tvrá mesiace, niekedy dokonca roky. Vždy to ale neplatí. V niektorých prípadoch sa môžete zabývať za len 24 hodín od začiatku stavebných prác.

Zdroj: CNC