Na relatívne malej ploche môže vzniknúť bývanie, ktoré je pocitovo vzdušné a priestorné. Príkladom je komfortná chata, ktorú si na havajskom ostrove Kauai postavil Jay Nelson.

Umelec, ktorý pracuje s drevom, domček postavil sám za necelé dva mesiace z 11 340 kilogramov zachráneného dreva. Je to ideálne miesto nielen pre relaxáciu osamote, ale aj na stretávanie sa s priateľmi v idylickej tropickej krajine.

Drevostavby nie sú pre Jaya Nelsona ničím novým. V minulosti ich postavil hneď niekoľko. Okrem rekreačných objektov v kempoch sa špecializuje aj na viacposchodové budovy.

Zdroj: Pinterest

​Na ostrove Kauai stavil na asymetrickú strešnú konštrukciu a usadil ju na zvýšenú plošinu, takže je dom perfektne chránený proti prípadnému poškodeniu povodňami. Interiér domu je svetlý a veľmi vzdušný. Prirodzené denné svetlo prúdi do útrob domu niekoľkými obrovskými oknami a svetlíkom.

Pôdorys prízemia domu je otvorený a zahŕňa spoločenskú zónu. V podkroví sa nachádza privátny priestor s okrúhlymi oknami. Dvere, ktoré vedú do kúpeľne, sú prezieravo ukryté pod schodmi. Spolu s vysokými stropmi to vytvára pocit priestoru vnútri útulného interiéru.

Pozrite si galériu

Unikátny dom s apartmánmi a stromami vnútri vyráža dych

Moderné developerské projekty nemusia byť s prírodou na nože. Zaujímavou ukážkou, že to ide aj inak, je apartmánový dom Niavran v Teheráne. Postavili ho bez toho, aby vyrúbali, čo i len jeden strom.

Zdroj: CNC