Prijali by sme podobnú budovu, v ktorej by sme sa mohli ukryť pred zvyškom sveta. Nachádzame sa v Číne, kde sa gigantický betónový kolos pokúša o kontakt medzi človekom a morom.

Knižnica budúcnosti stojí osamotená uprostred pláže a z diaľky pripomína príšeru poskladanú z mohutných kusov skál. Hneď ako do nej vstúpite, začujete zvuk oceánu a ucítite závan morského vzduchu.

Pri brehoch Nandaihe stojí najviac osamotená knižnica na svete, do ktorej sa chodia miestni ukryť pred ruchom veľkomesta a trochu spomaliť svoj život.

Táto jedinečná, tichá a pokojná knižnica s jednoduchým dizajnom bola inšpirovaná jednou z malieb Andrewa Wyetha. Za projektom stojí architekt Dong Gong, ktorého Wyethova práca očarila natoľko, že sa rozhodol svoje pocity navždy uchovať v podobe tejto pop up budovy.

Pozrite si galériu

​Budova so 450 štvorcovými metrami disponuje jednoduchou čitárňou, zasadačkou, meditačnou miestnosťou, barom a relaxačnou miestnosťou, čiže má oveľa viac ako bežné knižnice.

Interiér bol zámerne navrhnutý tak, aby nič nerušilo výhľad čitateľa, ktorý od knihy na chvíľu dvihne svoj zrak na neďaleký oceán.

Samozrejme, obrovské sklenené okná na fasáde sa pozerajú na veľkú vodu a v príjemnom počasí sa môžu aj otvoriť.

Strešná konštrukcia budovy má kruhové otvory s priemerom tridsať centimetrov, takže v jednotlivých ročných obdobiach poskytuje poobedňajšie slnečné svetlo čitárni naozaj idylickú atmosféru, rovnako ako susednej meditačnej miestnosti, kam pri západe alebo východe slnka nakukujú slnečné lúče.

Zdroj: Archdaily