Švédsky nábytkársky koncern IKEA požiadal o spoluprácu svetoznámeho britského dizajnéra Toma Dixona, aby prišiel pri výrobe tradičných pohoviek s úplne novým prístupom. Takto sa zrodila séria DELAKTIG.

Séria DELAKTIG vznikla spoluprácou s britským dizajnérom a prináša veľký prevrat v nábytkárskom priemysle. Výsledkom nie je len samotná pohovka, ale

individuálna platforma, ktorá bude dominantným miestom obytného priestoru, vyzývajúca každého, aby si ju prispôsobil vlastnému vkusu.  

Tom Dixon, podľa vlastných slov, nebol nikdy priemerným človekom. Ako tínedžera ho vylúčili zo školy a vo voľnom čase hrával v hudobnej skupine na basovú gitaru, pritom sa neustále venoval výrobe nábytku. Odkedy sa stal svetoznámym uznávaným dizajnérom a sú jeho práce vystavované v múzeách a jeho londýnskom štúdiu, kam ich chodia obdivovať masy milovníkov nábytku a dizajnu.

​Tom uvažuje mimo tradičných schém a každou svojou prácou posúva hranice konvencií. Jeho nábytok je rovnako všestranný ako ľudia, ktorí ho používajú. Tento princíp bol určujúci aj pri spolupráci so švédskym nábytkárskym koncernom pri navrhovaní série DELAKTIG.

​Ani samotné zrodenie pohovky nebolo obyčajné. Dizajnér a IKEA sa rozhodli, že proces jej tvorby bude "otvoreným projektom". Obrátili sa na 75 študentov priemyselného dizajnu, aby do projektu priniesli nový pohľad a sústredili sa na funkcionalitu.

Pozrite si galériu

DELAKTIG vyzýva všetkých, aby sa podieľali na dizajne pohovky a ľubovoľne si ju prispôsobovali.

V tomto duchu môžete voľne meniť nielen samotnú pohovku, ale aj jej doplnky, pomocou ktorých dotvoríte jej finálnu podobu. Všetky prvky pohovky sú pohyblivé, takže ju viete ľahko premeniť na pohodlné lôžko alebo usporiadaní opierok vytvoriť rohový set, prípadne ukrytím ich textilnej časti zmeniť na malý stôl. Je ideálnym riešením pre malé aj veľké priestory.

Zdroj: Dezeen