PR ČLÁNOK Ak sa ráno budíte s bolesťami a bez známky poriadneho oddychu, je na čase s tým niečo urobiť. Na vine býva najčastejšie matrac, ktorý nás vie pri spánku poriadne potrápiť. Nech už preferujete mäkký alebo tvrdý matrac, výberu by ste mali venovať dostatok času.

Akú tvrdosť matraca vybrať?

Prvou vlastnosťou matraca, ktorá by vás pri výbere mala zaujímať, je jeho tvrdosť. Aby bol matrac pre váš spánok ideálny, musíte sa na ňom cítiť dobre. Na trhu nájdete matrace o 5 tvrdostiach, ktoré sú vhodné pre rôzne telesné konštrukcie a hmotnosti. Najmäkšie matrace sú ideálne pre osoby s hmotnosťou do 70 kg, pretože sa pri ľahnutí prispôsobia postave. S ďalšími stupňami tvrdosti prichádza aj vyššia hmotnosť, pre ktorú sú určené.

Zdroj: Unsplash

Najvyšší stupeň tvrdosti je vhodný pre osoby so zdravotnými problémami alebo výraznou nadváhou. Váha však nie je jediným kritériom a pri výbere tvrdosti môže zavážiť aj vek, pohlavie či vaše zdravie. Ak si neviete rady, najlepšie spravíte, ak matrac vopred vyskúšate. Poležte si na ňom aspoň 15 minút v bežnej polohe spánku a trochu sa na ňom prevaľujte. Ľahko tak odhalíte nedostatky, ktoré by vám pri spánku mohli prekážať.

Materiál matraca – kľúč k pohodlnému spánku

Na trhu s matracmi sa stretnete s 3 základnými materiálmi – latex, pena a pružiny. Pružinové matrace sú známe svojou dobrou priedušnosťou a pružnosťou. Lepšie sa z nich odvetrávajú pachy a horšie sa v nich udržiavajú roztoče či iní škodcovia. Penové matrace sú o trochu komplikovanejšie, keďže môže byť pena vyrobená z rôznych materiálov. Všeobecne sú však penové matrace známe svojou dlhou životnosťou a elasticitou. Nakoniec tu máme latexové matrace, ktoré sa radia do mäkších kategórií a dokonalo kopírujú tvar tela. Latex výborne odoláva nečistotám, no nehodí sa do vlhkého prostredia, pretože nie je dobre priedušný.

Aký rozmer matraca je ideálny?

Rozmery matraca musia vždy ladiť s rozmermi vašej postele. Pri výbere rozmerov sú známe jednoduché pravidlá. Dĺžka matraca by mala byť približne o 20 cm dlhšia ako je vaša výška. Šírka matraca pre jedného by mala vždy presahovať 90 cm a matrac pre 2 osoby by mal byť širší ako 160 cm. Posledným rozmerom je výška, ktorá by mala mať aspoň 18 cm.

Ďalšie vlastnosti matraca, ktoré zvážiť

O matrac by ste sa mali pravidelne starať, s čím je spojený povrchový poťah matraca. Poťah by mal byť odnímateľný a malo by byť možné prať ho v bežnej pračke. Pri výbere by ste mali zvážiť aj počet zón matraca. Čím viac zón matrac má, tým lepšie sa dokáže prispôsobiť vášmu telu. Klasické matrace majú 7 zón, no na trhu nájdete aj modely so 17 zónami. Vlastností, ktoré pri výbere vziať do úvahy je skutočne mnoho. Ak by vám robil výber problém, môžete sa obzrieť po testoch TOP produktov, ktoré vám dajú rady k výberu a zároveň vám ukážu najlepšie modely aktuálne na trhu.

Kedy vymeniť matrac?

Najkvalitnejšie matrace sú obvykle predávané s 15ročnou zárukou. Životnosť bežných modelov sa však pohybuje v rozmedzí od 6 do 8 rokov. Matrac by ste mali vymeniť aj v prípade, že je zdrojom vášho nekvalitného spánku, je vizuálne poničený alebo vám spôsobuje alergie. Životnosť matraca súvisí predovšetkým s jeho materiálom. Latexové matrace patria medzi najodolnejšie a ich životnosť presahuje aj 8 rokov. Okrem materiálov je pre životnosť dôležitá aj údržba a telesná stavba osoby, ktorá na matraci spáva.

Ďalšie faktory, ktoré vplývajú na náš spánok

Náš spánok ovplyvňuje v značnej miere aj teplota, pri ktorej spávame. Ideálom je niečo okolo 20°C, čo môže byť v aktuálnych horúčavách závažný problém. Ak sa vám nedarí pred spaním poriadne vyvetrať, môžete vyskúšať ventilátor alebo klimatizáciu. Nech už zvolíte čokoľvek, pred kúpou si prezrite aj testy a recenzie, ktoré môžete nájsť na webe necenzurovane.sk. Ďalším významným faktorom sú aj aktivity pred spaním. Minimálne 30 minút pred spánkom by ste mali odložiť smartfón, vypnúť televízor a upokojiť sa. Ideálnou činnosťou pred spánkom je čítanie knihy alebo rozhovor s partnerom/partnerkou.

Zdroj: Unsplash

Spánok je kľúčom k úspechom nielen v osobnom, ale aj pracovnom živote. Bez poriadneho oddychu musí naše telo fungovať na akýsi dlh, ktorý sa už len ťažko spláca. Preto je ideálne dopriať si kvalitný spánok vždy, keď je to možné. 5 hodín spánku na kvalitnom matraci môže byť omnoho príjemnejších ako 8 hodín spánku na starom a preležanom matraci. Výber však môže byť pomerne zložitý, a tak vám odporúčame si vopred prezrieť recenzie či skúsenosti s modelmi, ktoré nájdete na internete.