Máte práce vyše hlavy? Dohodli ste sa s vedením na externej, home office spolupráci a teraz hľadáte možnosti, ako si vytvoriť ideálne miesto na všetky svoje pracovné zadania? Nech ste v ktorejkoľvek miestnosti, doma sa zatiaľ nedokážete sústrediť na prácu tak, ako tomu bývalo z pohodlia vašej kancelárie? Dnes už ani to nie je žiadnou výzvou, ale úplne bežnou interiérovou úpravou – prinášame tipy pre útulnú, modernú a funkčnú domácu pracovňu.

Pracovná miestnosť verzus pracovný priestor

Všetky ďalšie dispozičné a interiérové zmeny súvisia práve s tým, či bude vaša domáca kancelária v samostatnej miestnosti alebo len v rámci jednej priestrannejšej. Pozor, pracovnú miestnosť odporúčame, ak sa doma venujete práci min. 6 až 8 hodín denne. S tým súvisí požiadavka na priestor pre viac spisov, papierov, rôznych pomôcok a nevyhnutnej výpočtovej elektroniky. Ak tomu tak nie je a kancelária na doma je len dočasnou záležitosťou, využite plochu obývačky alebo...

Zdroj: iStock

Vymedzenie a špecifiká priestoru na kanceláriu

Platí, že čím menší priestor, tým viac úsilia si vyžaduje výber vhodnej plochy a nábytku. Ideálnou voľbou na domácu kanceláriu je obývací priestor. Má oveľa menší negatívny dopad na kvalitu práce než spálňa, ktorá má slúžiť výlučne k večernému relaxu a pokojnému nočnému spánku.  

Zdroj: iStock

Vybraný priestor využívajte počas dňa, cez štandardnú pracovnú dobu tak, aby ste boli sám a nerušene mohli pracovať. Pre ktorú časť obývačky sa rozhodnúť? Odporúčame v blízkosti okien tak, aby ste čo najviac využívali prirodzené slnečné svetlo a priebežne vetrali. Dôležitú úlohu zohráva predeľovací prvok (priečka steny, záves, sedacia súprava a pod.). Podčiarkuje špecifický, samostatný účel a vymedzuje vašu vlastnú pracovnú zónu.

Výber kancelárskeho nábytku a doplnkov

Domáca kancelária nevyhnutne potrebuje:

  • Zdravé sedenie – ergonomické kancelárske stoličky odporúčame pri dlhodobom monotónnom sedení na podporu chrbtového a panvového svalstva. Rovnako vlastnosť ergonómie súvisí aj so stabilitou rúk a vhodne hlbokého sedenia. Myslite aj na to, že naše požiadavky sa vekom, ale aj inými okolnosťami menia – nárast, resp. úbytok na hmotnosti, špecifické usadenie po úrazoch a pod.

Zdroj: iStock

Pozor, ani doma v kancelárii nevynechávajte krátke prestávky, chôdzu po miestnosti a sedenie na kancelárskej stoličky striedajte s fit loptou.

  • Písací stôl najprv konzultujte s odborníkom optimálne rozmery tohto špecifického kancelárskeho nábytku. Iné požiadavky na priestor sa vzťahujú pri práci výlučne na počítači, iné pri knižných textoch, nad výkresmi a pod. Taktiež nepodceňujte výber písacieho stolíka s nastaviteľnou výškou ( a šírkou) – na to sa často zabúda, podľa mnohých je to výlučne funkčnou záležitosťou stoličiek a kresiel.

Náš tip – vyžaduje si vaša práca neustále používanie počítača a inej výpočtovej techniky? Ani to nemusí byť náročné na priestor, ak využijete špeciálne počítačové stolíky s výsuvným ( alebo vyklápacím) mechanizmom a „skrytou“ klávesnicou. Šetria každým cm, nevyčnievajú v priestore, minimalizujú smog a hluk používanej elektroniky.

  • Úložný priestor – zo sortimentu kancelárskeho nábytku sa zamerajte na police, regály, komody. Sú najlepšími organizérmi spisov, fasciklov a drobných kancelárskych pomôcok. Odporúčame uzatvárateľné, podľa možností aj variabilné regály (v prípade ďalších nevyhnutných zmien v interiéri).
  • Doplnky – moderná kancelária má žiariť sviežimi pastelovými farbami a niesť sa skôr v minimalistickom štýle. Aj ten však umožňuje napr. výber bytového textilu – koberce, vankúše (alebo trendy tuli vaky na krátky relax a sedenie), podporuje vzťah k umeniu (max. 1 nástenný obraz) a k vlastným záľubám (diplom, fotografie, talizmany).

Zdroj: iStock

Okrem týchto doplnkov odporúčame zamerať sa na športové, cvičebné pomôcky a na ďalšie vybavenie pre zregenerovanie a príval chuti do práce :)