Čo tým chcel básnik povedať? Častá otázka učiteľov literatúry. Podľa nás tým chcel povedať toto.

Malý, útulný dom, vzdialený od moderného sveta a obklopený len stromami a poéziou je ideálnym útočiskom každého literáta.

Eric J. Smith, architekt v New Yorku, navrhol túto chatku z kameňa, dubu a skla v Connecticute. Bola postavená v blízkosti Greenwichu pre bankára na dôchodku menom John Barr. Barr je už dlhšiu dobu prezidentom Nadácie pre poéziu v Chicagu a sám je básnikom, ktorý publikoval množstvo zväzkov poézie.

Zdroj: Durston Saylor

​Chatu postavili do poriadnej vzdialenosti od Barrovho domu: jej hlavným účelom je písať, čítať a hľadať inšpiráciu medzi stromami v úplnom pokoji, mimo moderného sveta. Bolo tiež dôležité, aby Barrova objemná zbierka čítajúca 1 700 titulov zapadla do interiéru.

Zdroj: Durston Saylor

​Obdĺžniková budova je rozložená na šesťdesiatich metroch štvorcových a čiastočne stojí na železných konzolách nad skalnatým svahom s výhľadom na úzke rokliny v údolí. Nepravidelné skalné kusy použité ako stavebný materiál dokonale odzrkadľujú krajinu a mierne pripomínajú staré anglické kamenné murované domy. Architekti pri stavbe domu venovali osobitnú pozornosť tomu, aby zabránili akýmkoľvek (aj minimálnym) škodám na prírode: napríklad balvany, ktoré boli počas výstavby premiestnené, vrátili späť na svoje pôvodné miesto.

Zdroj: Durston Saylor

​Meditatívne prostredie teda nie je vytvorené len krajinou, ale aj samotnou budovou: krásne vypracované detaily exteriéru, interiéru a vynikajúca stolárska práca s nábytkom umocňujú spojenie s lesom a prírodou.

Zdroj: Durston Saylor

Za sklenenými dverami pri vchode, ktoré sú chránené stuženým dubovým panelom prechádzajúcim do dubových políc, nasleduje útulná, zasklená miestnosť, kde môžete v pohodlí čakať, kým vás pobozká múza. V miestnosti nie je takmer žiadny nábytok a starožitný stôl so stoličkamia malou skriňou bol vyrobený kalifornským stolárom Samom Maloofom. Slovami architekta:

„Je takmer nemožné, aby človek necítil hlboko vo svojom vnútri pokoj, keď sedí za obyčajným stolom a pozerá sa do lesa cez päť metrov dlhé sklenené okno.“

Za pracovňou sa nachádza kuchynka: malá chladnička, kávovar, umývadlo a malá toaleta. Z chaty vedie drevené schodisko na strešnú terasu, kde môžete ďalej premýšľať a meditovať o poézii vonku. A ak básnik položí pero, aby si oddýchol, môže si spod schodov vytiahnuť kreslo. Asi len ťažko nájdete viac inšpirujúce miesto, ktorého každý detail je takto podmanivo krásny.

Pozrite si galériu

Zdroj: Dezeen