Mitsubishi vymyslelo riešenie pre miestnosti bez denného svetla: Falošné okná s LED osvetlením

Japonská firma Mitsubishi Electric sa zamerala na problém kancelárií a miestností, do ktorých nemá prístup denné svetlo. Riešením majú byť falošné okná vybavená LED osvetlením, ktoré mení svoju farbu tak, aby simulovalo slnko.

Hlavným účelom novinky, označovanej ako Misola LED, má byť spríjemnenie životných a pracovných podmienok v priestoroch bez denného svetla. Uplatnenie nájde napríklad v kanceláriách, kde jednotliví pracovníci sedia v spoločnom priestore v oddelených kójach a mnohí sú úplne odrezaní od vonkajšieho svetla.

Zdroj: Mitsubishi

​Falošné okná zlepšia náladu

Slnečné svetlo má významný vplyv na psychiku - udržuje väčšinu ľudí v pozitívnom rozpoložení, zvyšuje ich aktivitu a pracovné výkony. Niet pochýb o tom, že dlhodobý pobyt v uzavretých priestoroch bez tohto zdroja môže byť pre zamestnancov únavný a frustrujúci, čo sa podpíše aj na ich výsledkoch.

Riešením je inštalácia Mitsubishi Misola LED, ktorú možno montovať tak na strop, kde simulujú strešné okná, ako aj na stenu, kde môžu zastávať rolu bežného okna. Zariadenie potom automaticky mení farbu osvetlenia tak, aby zodpovedala svitu slnka v danom okamihu a mieste.

Každé okno sa skladá zo štyroch panelov, z ktorých jeden je tmavší, aby vyzeral ako vrhnutý tieň a dodával tak oknu trojrozmerný efekt. Ostatné tri panely priebežne menia svoju farbu rovnakým spôsobom, ako by sa počas dňa menilo slnečné svetlo.

K dokonalosti chýba krôčik

Treba podotknúť, že okrem napodobňovania farby slnečného svetla falošné okná Mitsubishi Misol LED nevedia nič viac. Pohľad do nich vám tak nesprostredkuje oblaky, ani výhľad do prírody. Možno sa dočkáme integrácie obrazoviek v niektorej z budúcich verzií.

Mitsubishi týmito panelmi primárne mieri na kancelárie a sklady v snahe zlepšiť kvalitu života svojich pracovníkov. Spoločnosť tiež uviedla, že značný prospech z tohto osvetlenia budú mať nemocnice a opatrovateľské domy.

Trochu prekvapivá je cena, za ktorú chce japonská firma svoje produkty ponúkať. Manuálne nastaviteľná verzia začína na 680 tisíc jenoch, čo je v prepočte asi 5 700 eur, variant s automatickým nastavovaním príde na 750 tisíc jenov, tj. cca 6 300 eur.

Zdroj: CNC