Toaletné misy naklonené smerom dole o 13 stupňov navrhla jedna britská firma. Po piatich minútach sedenia na nich začínajú bolieť stehná, čo by malo zamestnancov primäť tráviť na toaletách menej času alebo viesť ku kratším radám na verejných toaletách.

Zariadenie nazvané StandardToilet už schválila British Toilet Association, čo je organizácia, ktorá sa zasadzuje o kvalitnejšie sociálne zariadenie. Cena toalety sa pohybuje od 150 do 500 libier. Tvorca už rokuje o dodávkach s radnicami a firmami prevádzkujúcimi odpočívadlá pri diaľniciach.

Zakladateľ spoločnosti Mahabir Gill uviedol, že StandardToilet by sa mohla objaviť aj na staniciach, v baroch a obchodných centrách. Hlavným cieľom šikmých toaliet ale je, aby zamestnanci netrávili veľa času pobytom na WC s mobilom v ruke, čo znižuje produktivitu práce.

Toaleta je zdraviu prospešná, tvrdí tvorca

Sám Gill bol počas svojej kariéry veľakrát svedkom aj toho, že zamestnanci na toaletách spali a vadili mu rady na verejných záchodoch. Uhol 13 stupňov je podľa neho tak akurát, aby nespôsobil zdravotné problémy. "Stačí ale na to, aby sa človek chcel zdvihnúť čo najskôr," dodal. Jeho toaleta je vraj aj zdraviu prospešná, zlepšuje totiž držanie tela. "Predovšetkým ale šetrí peniaze zamestnávateľov," uviedol Gill.

Zdroj: ČTK