Kúpa domu za jedno euro v jednej z najvyhľadávanejších krajín sveta znie ako ponuka, ktorú by nik neodmietol. A už vôbec nie ten, kto je pri peniazoch. Čerství majitelia talianskych domov prezradili, čo sa stalo po tom, čo si kúpili taliansky sen za jedno euro.

V posledných pár rokoch ponúkli malé mestá mnohých talianskych regiónov (najmä na Sicílii a niekoľkých južných talianskych štvrtiach) domy v nákupnej cene jedného eura v nádeji, že oživia tamojšie vymierajúce komunity. Správa o škandalózne lacných cenách sa, samozrejme, rozšírila ako požiar a milióny ľudí z celého sveta začali horúčkovito premýšľať nad tým, aké fantastické by bolo, keby lacno vymenili svoje bydlisko za rustikálny taliansky zázrak.

​Ale kto sú tí, ktorí tak aj skutočne urobili a kúpili si podobný dom? CNN spravilo niekoľko rozhovorov s čerstvými majiteľmi talianskych domov (alebo jednoeurovými obyvateľmi, ako ich prezývajú miestni), aby sa podelili so svojimi skúsenosťami, ktoré môžu byť pre ďalších potenciálnych záujemcov inšpiratívne a tiež poučné.

​Morgane Guilhot z francúzskeho Nantes bola medzi prvými, kto zareagoval na ponuku. Svoju nehnuteľnosť si skutočne kúpila za jedno euro v rozprávkovom meste Mussomeli na Sicílii spolu so svojim manželom.

Tridsaťročný pár s dvomi deťmi, samozrejme, vedel, že bude potrebovať nejakú hotovosť na renováciu domu s rozlohou päťdesiat metrov štvorcových, ktorý si kúpili ako prázdninový dom.

„Zostáva už len kúpeľňa, – hovorí Morgane. Keďže sa obaja vyznáme v renovovaní, väčšinu prác sme zvládli svojpomocne. V skutočnosti sme dvojizbovú chalupu oživili veľmi rýchlo. Miestni obyvatelia sú veľmi milí a mesto čarovné. Našťastie je v tejto obci k dispozícii všetko, s množstvom obchodov. V skutočnosti sme očakávali oveľa ťažšiu situáciu, ale dom nebol v takom zlom stave a prenajímatelia boli veľmi nápomocní pri všetkej dokumentácii a prekladoch, neexistoval žiadny problém.“

​Niektorí ľudia si chceli najskôr kúpiť dom za jedno euro a potom kúpiť drahšiu nehnuteľnosť. Podobne ako belgický podnikateľ Patrick Janssen, ktorý si pozrel dvadsaťpäť domov za euro, z ktorých všetky naliehavo potrebovali renováciu. So svojou partnerkou nakoniec kúpili v Mussomeli budovu s tromi spálňami za 10 tisíc eur a investovali do jej obnovy.

​Dom má panoramatickú terasu s výhľadom na tehlové strechy starého mesta, tenké uličky a chrámy. Otec päťčlennej rodiny si vysníval, že tam strávi roky na dôchodku a v súčasnosti ho využíva ako dovolenkový dom.

​„V Belgicku sa ľudia nevedia uvoľniť. Tu je všetko oveľa pokojnejšie. Za dve hodiny sa sem dostanete lietadlom a okamžite sa dobijete energiou, táto dedina je hotový detox. Tento nedotknutý zelený kút Sicílie nie je vôbec osídlený a je veľmi ľahké prejsť zvyšok ostrova. V skutočnosti ma veľmi prekvapilo, aké ľahké bolo prejsť od kúpy k renovácii: veci sú tu oveľa jednoduchšie ako v Belgicku.“

​Pre všetkých to však nebolo také ľahké. Kenny Sanchez z New Yorku si začiatkom tohto roka kúpil dom v dedinke Campung v Zungoli. Nemyslel si, že pri dražbe, ktorú zaviedli na domy za jedno euro, nehnuteľnosť skutočne získa. Nakoniec ju predsa získal.

​Pár mesiacov po internetovej dražbe však vyšlo najavo, že tam určite nebude môcť žiť niekoľko rokov.

„Zdá sa, že dom potrebuje veľa renovácií. Niektoré kardinálne časti je nutné okamžite opraviť, napríklad strechu. V súčasnosti plánujem dom zrekonštruovať počas troch rokov, ale nemám šťastie s papierovaním. Stále čakám na kúpnu zmluvu, bez ktorej nemôžem začať s prácami.“

Myslí si však, že mesto je naozaj krásne a dom po dokončení bude chcieť používať na rekreačné účely.

​Muhammad Razman, pakistanský podnikateľ z Veľkej Británie, si tiež kúpil dom v Mussomeli a tiež sa rozhodol pre riešenie, ktoré stojí viac ako jedno euro.

„O tejto príležitosti som veľa počul v televízii a veľmi ma lákala, tak som sa na ňu pozrel bližšie. Nikdy predtým som nebol na Sicílii alebo v Taliansku, takže som nevedel, čo mám očakávať. Po pohľade na tucet domov vo veľmi zlom stave, som sa nakoniec rozhodol kúpiť dom, ktorý si vyžadoval minimálnu rekonštrukciu za 4 200 eur. Stačí ho premaľovať, čoho sa rád ujal môj otec. Papierovanie bolo tiež relatívne ľahké, prenajímatelia boli spoľahliví, všetky dokumenty boli preložené a tlmočníci boli tiež vybavení na komunikáciu s notárom.“

​Trojposchodová budova sa nachádza v historickom centre a má terasu s výhľadom na kopcovitú krajinu a skalnú pevnosť, ktorú miestni nazývajú Nebeským kaštieľom.

 „Moja žena miluje umenie a mesto ju okamžite očarilo. Pokojné, krásne a nádherné počasie. Ľudia sú veľmi milí, hovorili sme s niekoľkými miestnymi obyvateľmi. Tiež som si bol pozrieť miestnu školu, či by ju mohli navštevovať naše deti. Okolie je úplne bezpečné a necítili sme žiadne atmosféru mafiánskeho filmu Krstný otec.“

Celkovo sa teda nezdá byť úplne nemožné zrealizovať si svoj taliansky sen za jedno euro. Ak vás to naozaj zaujalo, tu nájdete zoznam dostupných miest - stránka má však skôr informatívny charakter, konkrétne domy ukazuje len zriedka (väčšinou naviguje ďalej na talianske stránky). V prípade skutočného záujmu o kúpu nehnuteľnosti budete musieť navštíviť webovú stránku konkrétneho mesta a vyhľadať výraz „Case in vendita a 1 €“. Veľa šťastia.

Zdroj: 1eurohouses