Most nemusí byť len komunikáciou spájajúcou dva brehy. Príkladom môže byť originálny točitý most v Nórsku od architektonickej firmy BIG, ktorý slúži ako socha, most a múzeum zároveň.

Točitý most, ktorý sa klenie cez rieku Randselva, dostal meno Twist. nachádza sa v sochárskom parku Kistefos v nórskom Jevnakere a vytvára kruhovú šľučku pre návštevníkov parku. Okrem toho slúži priestor aj na výstavu súčasného umenia.

Most pokrytý hliníkom spája dva brehy rieky, pričom jeho skrútený tvar umožňuje pohybovať sa s ľahkosťou medzi úrovňami. Jemná krútená forma mostu je prekvapivo zložená z úplne rovných línií, pričom surové hliníkové pásy sú umiestnené striedavo, aby sa vytvorila ilúzia krivky.

Nezvyčajný exteriér mostu sa odráža aj v interiéri. Poskytuje účinný prechod z hlavného vstupu bez okien do svetlom zaliatej severnej strany budovy. Táto strana, opatrená presklenými oknami od podlahy k stropu, ponúka návštevníkom predtým nedosiahnuteľné výhľady na rieku a starý mlyn.

Sochársky park Kistefos zložil v roku 1996 podnikateľ Christen Sveaas. V komplexe sa nachádzajú výstavné galérie a priemyselné múzeum.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC