Japonskí architekti sú majstrami v práci s malým priestorom. Krásnou ukážkou je vlastný dom architekta Takeshi Hosaka s celkovou podlahovou plochou len 19 metrov štvorcových a dvojicou zakrivených striech.

Jednopodlažná budova s názvom Lave2 House sa nahádza v Tokiu na pozemku, ktorý meria 31 metrov štvorcových.

Hosaka s manželkou sa presťahoval do Tokia po tom, čo býval 10 rokov v Jokohame v dome nazvanom Love House. Ani tento dom nebol veľký. Podlahovú plochu mal 38 metrov štvorcových.

Keď Hosaka začal v roku 2015 pôsobiť ako profesor na Waseda University of Art and Architecture, rozhodol sa, že sa musí presťahovať do Tokia. Podarilo sa mu ale získať len maličký pozemok. Nový ešte menší domov nazvali Love2 House.

Dizajn Love2 House je ovplyvnený princípmi, ktoré sú známe z architektúry starovekých rímskych víl. Dôraz bol kladený na význam priestoru pre štúdium, kúpanie, drámu, hudbu a potešenie cez skromnosť.

Na malej podlahovej ploche bol Hosaka schopný nájsť priestor a vybavenie na činnosti, ktoré si jeho manželka najviac užíva vrátane jedla, čítania, denného vyžitia a počúvania vinylových dosiek. ďalší kľúčový vplyv prišiel zo Škandinávie, pretože návrh Love2 House potreboval reagovať na skutočnosť, že počas zimy sa do budovy nedostane žiadne priame slnečné svetlo po dobu troch mesiacov.

"Tento koncept ma viedol k tomu, aby som nakreslil náčrt dvoch zakrivených striech, ktoré sú otvorené do neba,"

vysvetľuje architekt. V zime dva svetlíky efektívne vnášajú do domu mäkké slnečné svetlo a v lete je dom plný brilantného slnečného svitu ako v tropickej krajine.

Výška šikmých stropov zvyšuje celkový objem kompaktného interiéru. Sedem priečok sa rozprestiera od železobetónových stien, ktoré vymedzujú jedáleň, kuchynskú a spaciu zónu.

Pocit priestoru vnútri budovy sa zvyšuje spojením v vonkajším priestorom cez svetlíky a veľkými posuvnými dverami. Keď sú dvere otvorené, blízkosť domu k ceste znamená, že sa interiér stáva súčasťou ulice. Okoloidúci sa pravidelne zastavujú na pár slov, keď manželia sedia pri jedálenskom stole.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC