Michiganský Fruitport modernizuje svoju strednú školu pre bezmála tisícku študentov. Investícia sa vyšplhala na cca 48 miliónov dolárov, pričom hlavná časť padne na predtým nemysliteľné stavebné úpravy - obranu pred šialenými strelcami.

Fruitportská stredná bude napríklad vybavená hromadou rôznych stavebných prepážok, ktoré budú fungovať ako skrýše pre študentov v prípade útoku. Stavbári ďalej ohnú väčšinu rovných chodieb, takže prípadný strelec nikdy neuvidí až na druhú stranu, kam budú môcť žiaci a personál rýchlo utiecť.

Samozrejmosťou nakoniec budú aj sklá s nárazuvzdornou fóliou, alebo elektronický systém, ktorý na povel zamkne dvere v rôznych sekciách budovy, takže sa útočník nedostane ďalej. Všetky práce by podľa dostupných informácií mali byť dokončené v roku 2021.

Fruitporstká škola sa kvôli svojím netradičným úpravám dostala do popredia, zámorské médiá ale upozorňujú, že aj keď tieto stavebné úpravy pripomínajú skôr väznicu alebo pevnosť, podobné modernizácie zvažujú aj ďalšie americké školy.

Pripomeňme, že len v roku 2018 bolo v USA zaznamenaných celkovo 24 prípadov streľby vo vzdelávacích zariadeniach. To znamená, že k incidentom tohto typu tam dochádza takmer každé dva týždne.

Dá sa samozrejme diskutovať o tom, či by nebolo lepšie prijať také opatrenia, ktoré aspoň niektorým z nich mohli zabrániť - napríklad zmeniť zákony upravujúce držanie strelných zbraní. To ale podľa odborníkov bude beh na dlhú trať.

Zdroj: CNC