Promenáda Niederhafen pri rieke Labe v Hamburgu prešla dôkladným faceliftingom. Miestni obyvatelia za túžobne očakávanú modernizáciu vďačia Zaha Hadid Architects.

Jedným z dôležitých aspektov modernizácie bola protipovodňová ochrana, samozrejme, nebolo zanedbané ani spojenie medzi jednotlivými časťami mesta - výsledkom je nová turistická atrakcia a centrum spoločenského života v Hamburgu.

Zdroj: Zaha Hadid Architects

​Promenáda sa tiahne 625 metrov medzi mestskými štvrťami St. Pauli Landungsbrücken a Baumwall a nahradila svoju predchodkyňu z roku 1964. Povodňové katastrofy majú v Hamburgu, žiaľ, bohatú históriu: napríklad počas veľkej povodne v roku 1962 pri nej prišlo o život 315 ľudí a približne šesťdesiat tisíc domov sa stalo neobývateľnými.

Zdroj: Zaha Hadid Architects

Zdroj: Zaha Hadid Architects

​Na vytvorenie nového dizajnu použili počítačové simulácie, najmodernejšie technológie a pracovali na nej najsofistikovanejší analytici. Najužšia časť promenády na východnej strane je desať metrov široká a nachádza sa vo výške 8,6 metrov nad morom. Západná vo výške 8,9 metrov chráni mesto pred búrkami a prílivmi.

Zdroj: Zaha Hadid Architects

Zdroj: Zaha Hadid Architects

​Precízna inžinierska práca sa, samozrejme, nezameriavala len na hlavnú úlohu promenády, dizajnéri dbali aj na estetiku a hravosť, pretože promenáda sa aktívne zapája do komunitného života v Hamburgu vrátane obchodov a trojúrovňovej reštaurácie s nádherným výhľadom.

Na každom konci sú schody podobné amfiteátrom a samostatný pruh pre cyklistov.
Zdroj: Zaha Hadid Architects

Zdroj: Zaha Hadid Architects

​Zaha Hadid po celé desaťročia fascinuje svet nádhernými budovami. Hadid, známa tiež ako Kráľovná oblúkov, bola prvou ženou, ktorá získala Pritzkerovu cenu za architektúru, ale získala tiež zlatú medailu Kráľovského inštitútu britských architektov.

Jeden z dôvodov, prečo je dobré byť cyklistom v Kodani

Kodaň predstavila nový cyklistický most.

Zdroj: Dezeen