Komunitné budovy Shikumen pomaly, ale iste ustupujú buldozérom a modernej architektúre. V rýchlo rastúcom Šanghaji ich z niekoľko tisícok zostáva už len niekoľko. Nebude trvať dlho a pozoruhodnú atmosféru predvojnovej architektúry už budeme môcť obdivovať len na fotografiách.

Zmapovať miznúcu krásu historických budov v Šanghaji sa rozhodol fotograf z Nového Zélandu Cody Ellingham. Vo svojom projekte skúma miznúce komunálne domy Shikumen.

Ide o budovy čiastočne inšpirované čínskym štýlom a francúzskymi aj britskými koloniálnymi štýlmi. Od konca 19. storočia do druhej svetovej vojny ich už v Šanghaji vznikli tisíce.

Mesto bolo v minulosti rozdelené do troch oblastí: francúzskej, medzinárodnej a čínskej štvrte Laoximen. Veľa domov z bývalej francúzskej štvrte si dodnes zachováva európsku atmosféru. Domy s terasami lemované stromami by pokojne mohli stáť v Baarcelone alebo Paríži, ale nestoja. Ide o Čínu. Kúzlo starých ulíc dopĺňajú hlučné trhy s mäsom, upravené elektrické motocykle, zväzky drôtov visiacich zo striech, hučanie neónových svetiel a hustý smog. Atmosféru komunity vytvárajú obchody rozlievajúce sa na ulici. Nikde to nie je jasnejšie než v uličkách Šanghaja, ktorých najstarší typ sa nazýva Shikumen.

Meno Shikumen je odvodené od tehál alebo z kamennej brány pri vstupe do týchto komunít. Sofistikovaný vchod znamenal sofistikovanú rodinu a práve tieto uličky vytvárajú Šanghaj. Takmer všetky pôvodné stavby z 19. storočia sú stratené. Prevažná väčšina stavieb, ktoré doteraz stoja, sú domy postavené po prvej svetovej vojne.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC