Na svoj odpočinok nepotrebujete nutne chatu či chalupu. Môže vám stačiť aj maringotka.

Ako národ chatárov a chalupárov máme pocit, že sme už videli snáď všetky typy víkendového bývania. Moderná maringotka od štúdia Miramari Design ale dokáže prekvapiť, a to nielen svojim moderným a zároveň na tradíciu nadväzujúcim dizajnom, ale najmä funkčnosťou a dotiahnutými detailami, vďaka čomu môže byť aj život na 24 metroch štvorcových dostatočne komfortný.

Ako hovoria samotní architekti štúdia Miramari Design, pre ktorých bola maringotka pilotným projektom: "Ide o víkendové bývanie pre všetkých, ktorí hľadajú niečo nové, neobvyklé, chcú byť maximálne spojení s prírodou a hoci nepotrebujú príliš metrov štvorcových, nie sú ochotní robiť kompromisy v komforte a kvalite." To, že na svojom pozemku s priateľom budú mať maringotku, si vymyslela jedna z dizajnérok - Monika.

Za inšpiráciou sa vydali do Francúzska, avšak miestne maringotky ich veľmi nezaujali. Až veľmi si vážia tradície a tak šlo v podstate len o repliky maringotiek, ktoré poznáme z cirkusových filmov.

Nakoniec vedľa starého kravína na Šumave vyrástla maringotka, ktorá sem krásne zapadá, a napriek tomu budí zvedavé pohľady okoloidúcich. Ako základný materiál bolo použité smrekové drevo, a to ako na konštrukcii, tak na vnútorný obklad. "Základy", teda podvozok a kolesá, sú oceľové a okná a dvere sú vyrobené na mieru ako dvojsklá opatrené hliníkovými rámami. Vďaka preskleneným dverám majú majitelia priamy kontakt so záhradou, a keď odchádzajú späť do mesta, zabezpečia ju posuvnou okenicou. Kočovať sa totiž s touto maringotkou nedá, hoci má kolesá. Dá sa však celá naložiť na veľký prepravník a tak ju, vrátane vnútorného zariadenia, previezť inde.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC