Švédsky výrobca nábytku IKEA nadviazal spoluprácu s americkým startupom Ori. Spoločne vytvárajú nový "robotický" nábytok určený primárne pre malé byty v mestách.

"Mestký priestor je príliš cenný a vzácny na to, aby bol statický a pasívny." 

Súčasťou radu ROGNAN bude napríklad praktický "kríženec" pohovky a skríň na oblečenie, pod ktorým sa ukrýva posteľ. Takéto riešenie ušetrí veľa miesta a navyše nepochybne zaujme každú návštevu.

Izba sa premení po stlačení tlačidla

Ako ukazuje video, celý komplet sa vďaka koľajnici a kolieskam môže ľahko pohybovať po podlahe tam a späť - záleží na aktuálnych potrebách jeho vlastníkov. Skrine sú objemné a okrem oblečenia sa tak do nich vojde aj posteľná bielizeň atď.

Pozrite si galériu

​Všetko je ovládané motoricky, izba sa premení po stlačení tlačidla. Pokiaľ treba posteľ, vysunie sa zospodu skrine a priestor s gaučom na druhej strane skriňovej priečky sa zmenší. Keď už posteľ nie je potrebná, zájde do priestoru pod skriňou a gauč, čím sa pohodlne sprístupní celá skriňa, prípadne pracovný kút so stolom. Večer sa potom celá priečka odsunie tak, aby sa zväčšil priestor v "obývačkovej" časti s televíziou a gaučom.

Podľa serveru Engadget vám nábytok tohto typu umožní mať posteľ, pohovku, úložné priestory a dokonca aj písací stôl na ploche s veľkosťou len asi 10 metrov štvorcových.

Pre úplnosť, ROGNAN by sa mal začať predávať niekedy v priebehu budúceho roka. IKEA sľúbila, že podrobnejšie informácie zverejní tento rok v lete.

Zdroj: CNC