Nachádza sa v Taliansku a dokáže sa otočiť o 360 stupňov!

Na centrálnom oceľovom stĺpiku je schopný tento dom otočenia o 360 stupňov v oboch smeroch, takže jeho majiteľ si môže ľahko zmeniť panorámu obývačky z pohodlia svojho kresla.

Majiteľ už na začiatku stavby požadoval, aby sa bol jeho dom schopný otáčať: jednak pre nádherné okolie, ktoré ho obklopuje a tiež miluje komplexné technické a mechanické riešenia. Architekti mu vyhoveli a pridali ďalší bonus: otáčacie solárne články, ktoré vždy stoja v smere maximálneho plnenia.

Zdroj: Roberto Rossi

​​Architekti sa inšpirovali už existujúcimi budovami: jedným z nich bola aj osemuholníková budova Villa Girasole, postavená v 30. rokoch 20. storočia, s futuristickým a avantgardným prístupom obohateným rotačným systémom.

Vila je postavená v blízkosti Rimini, s oceľovou konštrukciou v kombinácii s drevenými a laminátovými riešeniami, ktoré umožňujú domu znášať zaťaženie spôsobené rotáciou.

S pomocou solárnych panelov, ktoré sú vždy na správnom mieste, disponuje tento otočný palác samo-udržateľnou energiou, čo je obrovským environmentálne uvedomelým bonusom.

Pozrite si galériu

Zdroj: Curbed