Osud parížskej katedrály Notre-Dame, ktorú nedávno zničil požiar, je zatiaľ neistý. Bude lepšie postaviť vernú kópiu strechy alebo stavbu prerobiť v duchu súčasnej architektúry?

Inovatívny koncept premeny strechy Notre-Dame na skleník a obrovský včelín navrhlo napríklad Studio NAB. Premenou strechy na skleník by dizajnéri Notre-Dame posunuli do úplne nového priestoru. Podľa ich projektu by sa spálená konštrukcia použila pre pestovateľov v skleníku, ktorý by zaplnil celý priestor strechy.

Skleník by mal slúžiť ako vzdelávacie centrum, ktoré by umožnilo znevýhodneným a nespôsobilým osobám získať odborné vzdelanie v mestskom poľnohospodárstve, záhradníctve a permakultúre. Kľúčovým bodom konceptu je premena centrálnej veže na včelín naplnený stovkami včelstiev. Celá štruktúra by spoločne prispela k novému udržateľnému étosu.

Studio NAB svojim dizajnom vyzýva k bohatej poľnohospodárskej tradícii kláštorných rádov a prináša túto prax do mestkého prostredia. Pri rešpektovaní pôvodnej podoby strechy a veže dizajnéri vzdávajú hold minulosti a zároveň zdôrazňujú, že požiar môže byť využitý ako príležitosť na obnovenie role katedrály v Paríži.

Nápadov na rekonštrukciu zničenej katedrály sa objavilo viacero.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC