Chcete bývanie za pár eur a zároveň uľahčiť prírode? Originálne riešenie predstavujú napríklad domy postavené z plastových fliaš.

Na celom svete existuje mnoho zaujímavých projektov, ktoré sa snažia zastaviť katastrofický dopad modernej spoločnosti na životné prostredie. Jedným z nich je napríklad Plastic Bottle Village, s ktorým prišiel kanadský podnikateľ Robert Bezeau.

Podnikateľa hnevali povaľujúce sa plastové fľaše natoľko, že sa pre ne rozhodol nájsť nové uplatnenie. Presťahoval sa do Bocas del Toro v Paname, kde začal budovať dedinu postavenú z PET fliaš. Hlavným cieľom je obmedziť plastový odpad, ktorý sa zbytočne hromadí na skládkach a nájsť preň nové praktické využitie.

Pozrite si galériu

​Plastové fľaše sa podľa neho dajú použiť ako izolácia, pri stavbe budov pre zvieratá na farmách, výstavbu stodôl, bazénov, nádrží či poľnohospodárskych vedných ciest.

Hoci samotná stavba príliš vábne nevyzerá, na konci je krásny dom, v ktorom je radosť bývať. Na výstavbu domu s rozlohou 100 metrov štvorcových je potrebných približne 14 000 plastových fliaš. V dedine okrem domov stojí aj štvorposchodový plastový zámok, na ktorý sa spotrebovalo 400 tisíc fliaš, a väzenie.

Zdroj: CNC