Zaujímavé domy môžu vznikať aj v podmienkach, ktoré stavbe veľmi neprajú. Príkladom môže byť moderný dom z dreva, kameňa, ocele a skla, ktorý vznikol na dohľad Himalájí.

Dom sa nachádza v obci Satkhol vo výške 2000 metrov nad morom na terasovitom pozemku, z ktorého sa ponúka panoramatický výhľad na najvyššie pohorie sveta. Projekt navrhol ateliér Matra Architects z New Delhi.

Dizajn strechy odkazuje na vrcholky hôr a tvar typický pre tradičné poľnohospodárske obydlie. Strešná konštrukcia je opatrená špicatým vrcholom so svetlíkmi, ktoré umožňujú dennému svetlu prúdiť do otvoreného interiéru.

Budova je umiestnená na najnižšej z terás, aby sa minimalizoval vizuálny vplyv na okolité prostredie. Vzniká tak aj intímnejší pocit spojenia s priľahlým lesom. Interiér je usporiadaný na troch odlišných úrovniach. Všetky sú uložené v zavesenej obálke, takže nebolo nutné použiť podperné steny.

Základná konštrukcia zaisťuje štyri drevené rámy z lepených dosiek upevnených oceľovými tyčami. Tieto 14,5 metrov dlhé rámy sú viditeľné vnútri obytného priestoru. Konštrukcia umožnila presklenie okolo obývačky na úrovni podlahy, rámovanie pohľadov na susedné sady a mesto Almora.

Presklený pás vedie pozdĺž vrcholu kamenného sokla, ktorý sa rozprestiera okolo základne budovy. Kameň i drevo použité na drevené obklady pochádzajú z lokálnych zdrojov.

Drevené steny sú perforované štvorcovými oknami, ktoré rámujú výhľady na hory, lesy a nebo. Vstup do budovy sa otvára do kuchyne na najvyššej z troch úrovní, ktoré sú navzájom prepojené krátkymi kamennými schodmi.

Z kuchyne sa ponúka výhľad do obývačky a jedálenského kúta s dvojitou výškou. Lemovaný je stenou oddeľujúcou spoločenský priestor od dvoch spální. Ďalšie dve spálne sa nachádzajú na medziposchodí.

Pozrite si galériu

Moderný letný dom ponúka inovatívny bazén a panoramatické výhľady

Kto by nechcel letné sídlo s bazénom na streche? Dizajnéri z AntiReality posunuli rekreačný koncept o krok ďalej a navrhli dom, kde je strecha zároveň bazén s výhľadom na more.

Zdroj: CNC