Jesť pod hladinou môžete aj v Európe: V Nórsku otvorili prvú podmorskú reštauráciu
Reštaurácia s rozlohou 495 metrov štvorcových sa nachádza v betónovej trúbke, ktorá vyzerá akoby pomaly klesala do mora. Hostia sa presunú z povrchu do hĺbky päť metrov pod hladinu. Vďaka plynulého prechodu sa tu ľudia necítia ako v pasci, ale bezpečne.
Hostia postupne zostupujú troma úrovňami reštaurácie. Z interiéru s dubovým obkladom schádzajú po dubovom schodisku a pokračujú cez miestnosť so šampanským do hlavnej jedálne. Prechádzajú pritom z teplých drevitých tónov do chladného modrého a sivého prostredia. Surový betón je doplnený veľkým panoramatickým oknom, ktoré zakrýva trúbku a ponúka výhľad do mora.
Aby bola zaistená dobrá viditeľnosť aj v noci, Snøhetta pridala tlmené osvetlenie na morskom dne v kombinácii s nízkym vnútorným osvetlením. Do miestnosti so šampanským vedie veľké vertikálne okno, ktoré prepúšťa svetlo a umožňuje hosťom, aby pri popíjaní nápojov mohli pozorovať hladinu mora.
V interiéri prevláda drevo. Vlastný nábytok je minimalistický a čistý, aby zbytočne neodvádzal pozornosť od výhľadu na more. Keramika je vyrobená miestnymi umelcami, ktorí používajú piesok z morského dna. Jedálenský servis tak poskytuje kontinuitu medzi vonkajším a vnútorným svetom. Miestnosť so šampanským je teplo oranžové a ružové prostredie. Má symbolizovať piesok a mušle nachádzajúce sa na brehu.
Celkový pocit je prekvapivo ľahký a vzdušný, pretože architekti tvrdo pracovali na tom, aby sa hostia v podmorskej reštaurácii necítili klaustrofobicky.
Pokiaľ sa vydáte na cestu a ochutnáte 18-chodové degustačné menu, môžete očakávať, že zaplatíte asi 3 700 nórskych korún vrátane nápojov.
Pozrite si galériu
9 miest pod vodou, ktoré ponúkajú najlepší výhľad na oceán
Túžite po jedinečnom zážitku? Doprajte si nocovanie v podvodnom hoteli, ktorý vám doslova dovolí spať s rybami. Či už vás proste len baví more alebo milujete Verneho román Dvadsaťtisíc míľ pod morom, nebudete ľutovať.