Pôvodne malo byť odovzdaný v roku 2016. Nakoniec bolo otvorené jedno z najväčších múzeí na svete s trojročným sklzom.

V hlavnom meste Kataru nájdeme najnovší architektonický zázrak vďaka francúzskej hviezde architektúry Jeanovi Nouvelovi. Nositeľ Pritzkerovej a Wolfovej ceny miluje prekračovanie hraníc a pravidelne prichádza s extravagantnými, nezvyčajnými stavbami – ručnú brzdu nezatiahol ani pri Národnom múzeu v Katare.

Zdroj: Iwan Baan

​Majstrovské dielo tejto obrovskej púštnej ruže má rozlohu 52 tisíc metrov štvorcových. Vzniklo v ňom celkovo jedenásť galérií s umelou lagúnou a pripája sa k nemu aj zrekonštruovaný palác monarchu Abdullaha bin Jassim Al Thaniho.

Zdroj: AJN

​Otváracieho ceremoniálu sa zúčastnil aj čínsky umelec Ai Weiwei so svojou inštaláciou perlovej fontány, ktorá si pripomenula históriu Kataru.

Múzeum nachádzajúce sa na promenáde hlavného mesta Dauha predstavuje kultúrne dedičstvo Kataru a snaží sa zachovať miestne tradície ako plachtenie, lovenie perál, obchod a rybolov.
Zdroj: AJN

​V zariadení, ktoré podľa informácií stálo 400 miliónov eur, funguje okrem múzea aj kultúrne a zábavné centrum: súčasťou portfólia sú prednášková sála s kapacitou 220 miest, laboratóriá, výskumné centrum, kaviarne, reštaurácie a obchodné domy.

Zdroj: AJN

​Komplex s výhľadom na Perzský záliv, sa staval desať rokov a nachádza sa v ňom najmenej jeden a pol kilometra výstavných sál. Jeho fasádu tvorí takmer šesťsto dosiek pieskovej farby.

Zdroj: AJN

​Katarské národné múzeum tiež kladie veľký dôraz na súčasné umenie v regióne so stálou expozíciou dejín Kataru – napríklad histórie ropného priemyslu, ktorý zmenil život polostrova.

Škótske múzeum dizajnu sa inšpirovalo skalami

Prvá budova japonského architekta Kengo Kumu v Spojenom kráľovstve je impozantná.

Zdroj: AJN