Skĺbiť historickú architektúru s moderným dizajnom nemusí byť problém. Príkladom môže byť stará vila v austrálskom Melbourne.

Majitelia získali dom s obrovskou záhradou v rámci dedičstva. Problémom nebola historická budova, ale stav vonkajších priestorov. Boli zanedbané a celkovo nevyhovovali nárokom početnej rodiny. Majitelia sa rozhodli pre radikálnu zmenu a najali si záhradnú firmu Ian Barker Gardens.

Odborníci v exteriéri vytvorili veľa príjemných moderných priestorov. Vznikla napríklad vstupná záhrada, úžitková záhrada, lesná záhrada, zadná záhrada, bazén a záhrada bočného nádvoria.

Vybudovaný bol tiež dostatočne veľký bazén pre celú rodinu, detská záhrada, ihrisko, vegetariánska záhrada a tienisté zákutie pod stromom.

Návrhárom sa podarilo zlúčiť pôvodný architektonický štýl domu s novými modernými detailami, ktoré sa navzájom citlivo dopĺňajú. Rastliny pomáhajú modernizovať pevné linky domu a dodávajú okoliu príjemnú estetiku.

Za zmienku stoja napríklad soklové dvere z cortenového plechu, ktoré slúžia ako priechod do záhrady. Ďalšou zaujímavosťou je leštený betón, ktorý dizajnéri použili na vytvorenie vonkajšej obývačky. Jej súčasťou je okrem posedenia aj vonkajší kuchynský kút a pec na pizzu.

Pozrite si galériu

Sklo, oceľ a drevo: Domov nad lomom ako perfektné útočisko

Domov, kde je radosť tvoriť, nemusí byť nutne v srdci svetovej metropoly. Dôkazom je pozoruhodná "škatuľa" z ocele, skla a dreva, ktorá sa nachádza nad opusteným vápencovým lomom v západnej Virgínii od architektov z ateliéru Widermann. Hoci pôsobí ako originálna chata, ide o obytný priestor a dielňu pre parížskeho sochára.

Zdroj: CNC