Pre nás v strednej Európe je púšť stále niečím tajomným. Okrem špeciálnych poveternostných podmienok a trochu nezvyčajného rázu krajiny nás môžu piesočné duny prekvapiť aj rôznymi zvláštnosťami - napríklad touto podivnou stavbou v susedstve Národného parku Joshua Tree, ktorá pripomína vesmírnu loď.

​Architekt Kendrick Bangs Kellogg nemal nikdy ďaleko k prekvapivým tvarom. Hviezda štúdia Organic Modern Estate má za sebou množstvo zaujímavých prác. Nápad a realizácia tejto stavby v púšti Mojave nie je žiadnou novinkou, jej koncept súčasným majiteľom vypracovali už koncom 80. rokov.

V roku 1993 bola budova čiastočne hotová a po doladení interiéru na prelome milénia im nedávno odovzdali kľúče.
Zdroj: Kendrick Bangs Kellogg

​Z vonkajšej strany sa zdá byť dom hodiaci sa do sci-fi robustný. Farebné prevedenie unikátnych strešných prvkov perfektne zapadá do púštnej krajiny a jeho masívny plášť dokonale chráni útulný interiér.

Zdroj: Kendrick Bangs Kellogg

​Profesionálom sa uprostred dún podarilo vybudovať dokonalý príklad organickej architektúry, kladúc dôraz na mužské a ženské tvary. Pri práci uprednostnili ručne vyrobené prvky a prírodné materiály.

Architekt prezradil, že ústredným motívom stavby, ktorá dokonale zapadá do okolia, malo byť tajomné zviera číhajúce medzi skalami. Nebolo to jednoduché, keďže šlo o nerovný terén musel celý koncept projektovať pomocou 26 gigantických podporných betónových stĺpov.

Zdroj: Kendrick Bangs Kellogg

​Na návštevníkov čaká v interiéri množstvo špeciálnych a vzrušujúcich riešení.

Jedným z nich sú aj vodopády. Atmosféru vynikajúco dopĺňajú aj malý umelý rybník a spa. Špeciálne usporiadané a otočené okná fungujúce ako steny, pomáhajú zhromažďovať denné a nočné svetlo.
Zdroj: Kendrick Bangs Kellogg

​V útulnej budove na štyristo metroch štvorcových sa o komfort postarajú tri spálne a rovnaký počet kúpeľní. A aj keď niektoré prvky pôsobia trochu gýčovito, musíme uznať, že ide o jedinečný púštny projekt.

Pozrite si galériu

Neposudzujte túto dvestoročnú chalúpku podľa zovňajšku

Na okraji švajčiarskej dediny Linescio leží táto rustikálna chata. Ak do nej vstúpite, nebudete veriť vlastným očiam.

Zdroj: My Modern Met