Svetoví návrhári sa opäť vracajú k interiéru šetrnému k prírode a všetkému živému. Priekopníci vegánstva sa tak hlásia aj k navrhovaniu nábytku a bytových doplnkov.

Žiadne kožené sedacie súpravy, žiadne kožušinové predložky. To by až tak neprekvapilo, ale dizajnéri hlásajúci trend ohľaduplnosti k všetkému živému zaobchádzajú pri voľbe materiálov oveľa ďalej - musia sa zaobísť bez vlny, hodvábu alebo peria. K slovu tak prichádzajú ekologické materiály, ktoré nahrádzajú zakázané komodity.

Perinu napchatú trhaným perím tak nahrádza perina vyplnená dutým vláknom kapok z obrieho tropického stromu vlnovca päťtyčinkového. Na kompostoch už nekončia ananásové listy, z ktorých vlákien sa vyrába Pinatex, ekologicky šetrný materiál nahrádzajúci zvieraciu kožu.

Zdroj: Flickr

​Ďalšou novinkou, ktorá môže nahradiť kožu, je Modermaedow. Tento biologicky vyrábaný materiál z húb, ktorý bol pred rokom predstavený v newyorskej expozícii Múzea moderného umenia, má úplne totožné vlastnosti ako zvieracia koža.

Na rozdiel od alternatívnych koží preniklo hlbšie do povedomia verejnosti jemný a lesklý hodváb z banánových vlákien, ktorý má prakticky rovnaké vlastnosti ako ten pravý zo zámotkov priadky morušovej. Obľubu si už získali aj bambusové uteráky a konopné tkaniny.

Zdroj: Flickr

​Ako teda navrhnúť pravú vegánsku posteľ? Nie je to tak zložité, ako by sa mohlo zdať. Na konštrukciu prirodzene poslúži bambus. Namiesto molitanových matrací sa ponúka alternatíva v podobe Viskélyocellu, čo je biologicky rozložiteľná viskóza z dreva a recyklovaných textílií, ktorá umožňuje pohodlný spánok.

Potom už stačí ušiť perinu a vankúš z banánového hodvábu a naplniť ich dutým vláknom kapok nahrádzajúcim perie. A ako prikrývka ideálne poslúži hrubšia konopná tkanina.

Hľadáte nekonečný pokoj? Pozrite si tento nádherný dom v Ontariu

Dom, obklopený jabloňovým sadom sa nachádza na svahu a dokonalo využíva prirodzenú topografiu lokality. S udržiavaním úzkeho vzťahu s prírodou okrem iného napomáha aj jeho borovicový strop.

Zdroj: CNC