Je možné postaviť mobilný dom s minimálnymi prostriedkami, kvalitne a komfortne? Odpoveď na otázku našiel kanadský časopis Greenmoxie, ktorž vybudoval mobilný dom čisto z recyklovaných materiálov.

Útulná kabína domu zaberá rozlohu 340 metrov štvorcových a bola postavená čisto z odpadkov a recyklovaných materiálov. Vybavená je obnoviteľnými zdrojmi energie, takže majitelia môžu žiť bez prípojok. Autorom dizajnu je návrhár David Shephard, dom pomohol vybudovať staviteľ Ian Fotheringham.

Fasádu domu tvorí obklad z cédrového dreva, ktoré je ošetrené japonskou technikou Shou Sugi Ban (ide o opálenie dreva a následnú úpravu zuhoľnatelého povrchu). Elektrický padací most umožňuje dom rozšíriť o rozkladaciu palubu, čo ponúka dostatok priestoru pre grilovanie alebo večerné posedenie na čerstvom vzduchu.

Interiér príbytku je vybavený tvrdou podlahou z dubového dreva. Stropy a steny sú z borovice. Do stien sú integrované úložné priestory. Multifunkčný nábytok pomáha maximalizovať miesto, ktoré sa dá využiť na skladovanie. Dom je vybavený s integrovaným zvukovým systémom so štyrmi reproduktormi. V kúpeľni je stropná sprcha, umývadlo a kompostovacia toaleta.

Veľké okná prepúšťajú dostatok prirodzeného svetla do obývačky a vytvárajú veselý interiér s pohyblivým stolom, vstavanými regálmi a kuchyňou s chladničkou. Všetko je poháňané solárnymi panelmi s možnosťou ukladať priestor, dažďová voda je zbieraná do 200-litrového zásobníka. Vnútorný priestor je obložený izolačnou penou a v zime môže byť vyhrievaný pomocou propánového ohrievača a sporáku na drevo.

Pozrite si galériu

Domov alebo útočisko v lese? Sebestačný minidom môže byť oboje

Lesná chata nemusí byť len dočasné útočisko pre chvíle, kedy sa potrebujeme vzdialiť od zhonu moderného života. Spojenie princípov škandinávskeho dizajnu, jednoduchosti, minimalizmu a funkčnosti s cieľom hľadania autenticity a snahy o udržateľnosť ponúka napríklad prototyp kabíny A45 od ateliéru BIG.

Zdroj: CNC