Lesná chata nemusí byť len dočasné útočisko pre chvíle, kedy sa potrebujeme vzdialiť od zhonu moderného života. Spojenie princípov škandinávskeho dizajnu, jednoduchosti, minimalizmu a funkčnosti s cieľom hľadania autenticity a snahy o udržateľnosť ponúka napríklad prototyp kabíny A45 od ateliéru BIG.

Malý domček do lesa je plne prispôsobiteľný a môže byť postavený podľa špecifikácie domáceho majiteľa počas štyroch až šiestich mesiacov na ľubovoľnom mieste. Východiskovým bodom pre konštrukciu modelu A45 je kabína s rámom v tvare A, ktorej šikmé strechy a uhly stien umožňujú ľahké odvádzanie dažďovej vody a zjednodušujú konštrukčný proces.

Aby návrhári maximalizovali využiteľnú podlahovú plochu, zachovali štvorcový pôdorys, ktorý doplnili strechou zvierajúcou 45 stupňov. Výsledkom tejto geometrickej alchýmie je hranolovitý objem, ktorý z niektorých uhlov vyzerá ako kocka, zatiaľ čo z iných ako veža. Vnútorný priestor stúpa takmer do výšky štyroch metrov.

Zdroj: Matthew Carbone

​Interiér je zosobnením severského minimalizmu, ktorý stelesňuje pojem "hygge". Paleta prírodných materiálov a odtieňov nastavuje farebný tón: masívna borovica pre exponovaný drevený rám, Douglasova jedľa pre podlahové dosky a prírodný korok na stenách odkazujú na krásu lesov, ktoré sa nachádzajú vonku a vytvárajú prostredie pohodlia a elegancie.

Kompaktný interiér s rozlohou 17 metrov štvorcových zahŕňa obývačku a jedáleň s elegantnými kachľami, malú kuchynku, kúpeľňu s cédrovým lemovaním a klenutým nábytkom. Škandinávsky estetický vzhľad dopĺňa eklektický výber ručne vyrábaného nábytku.

Namiesto výstavby základov, ktoré by vyžadovali použitie ťažkých strojov, dom sedí na štyroch krátkych betónových pilieroch pre optimálnu podporu. Sama konštrukcia domu je založená na montáži prefabrikovaných modulov na mieste. Všetky materiály sú 100% recyklovateľné, vrátane dreveného rámu, stenových modulov, podkladu a trojuholníkového okna od podlahy ku stropu. Dom je napojený na solárne panely, takže ho môžete umiestniť prakticky kdekoľvek.

Pozrite si galériu

Neposudzujte túto dvestoročnú chalúpku podľa zovňajšku

Na okraji švajčiarskej dediny Linescio leží táto rustikálna chata. Ak do nej vstúpite, nebudete veriť vlastným očiam.

Zdroj: CNC