Ošumelý dom sa môže zmeniť na komfortné bývanie pre mladú rodinu. Príkladom môže byť 40 rokov starý dom v japonskom meste Suita. Pod taktovkou architektov z ateliéru ALTS Design Office sa premenil na nepoznanie.

Majitelia sa obrátili na odborníkov s prostou požiadavkou. Priali si drevostavbu modernizovať po vzhľadovej i technickej stránke.

V dome s celkovou plochou 92 metrov štvorcových komplentne vymenili izolácie stien. Vďaka novým technológiám bolo možné interiér oveľa viac otvoriť svetlu, inde naopak vznikli nové miestnosti.

Dispozícia domu sa zásadne zmenila. Obývačka s kuchyňou a jedálňou boli presunuté na horné poschodie. Dôvod bol prostý. Kvôli hustnúcej zástavbe boli okná na poschodí jediné, ktoré ponúkali pekný výhľad do okolia.

Prízemie domu naopak po novom slúži ako súkromná zóna. Nachádza sa tu spálňa rodičov, dve detské izby, kúpeľňa a samostatné toaleta.

Všetko staré ale ustúpiť nemuselo. Architekti sa rozhodli ponechať napríklad tehlovo červenú dlažbu za dverami a niektoré drevené prvky, napríklad interiérové dvere. Pôvodne tmavý nábytok doplnili svetlé podlahy, biela maľovka a drevené doplnky v béžovom odtieni.

Pozrite si galériu

Ak milujete drevo, tento dom budete zbožňovať

Japonská dokonalosť z Nagasaki. S množstvom dreva.

Zdroj: CNC