Navrhnúť rozmerný dom uprostred panenskej prírody tak, aby ponúkal maximálny komfort a pritom opticky nerušil ráz krajiny, nie je jednoduché. Zvlášť v prípade, že sa stavba nachádza pomerne ďaleko od civilizácie a nedá sa napojiť na inžinierske siete.

Na úlohu šalamúnsky vyzrela napríklad architektonická firma GLUCK, ktorá v oblasti Colorado Rocky Mountains postavila rozľahlú usadlosť so zelenou strechou a čiastočne ju ukryla pod terén.

Konštrukčné rozhodnutie je ohľaduplné ku krajine nielen vizuálne. Stavba šetrí energiu prostredníctvom solárnych panelov a využíva telepnú energiu Zeme na udržanie tepla. Dažďová voda je zadržiavaná v nádržiach.

Celkovo sa dom môže pochváliť rozlohou 869 metrov štvorcových. Vonkajšie priestory zahŕňajú bazén a nádvorie s krbom zabudovaným do steny. Solárne panely na južnom výbežku účinne zbierajú slnečnú energiu, ktorá orheiva nielen domov, ale tiež vodu v bazéne.

Zdroj: Flickr

​Z interiéru hrá prím spojenie s okolitou krajinou. Obyvateľom sa tak ponúka nepretržitý panoramatický výhľad na hory a prirodzené svetlo, ktoré zaplavuje interiér prakticky celý deň.

Dom má celkovo dve strechy. Primárna šikmá strecha sa zdvíha od zeme v uhle 20 stupňov. Pod ňou sa nachádza otvorená spoločenská zóna, ktorá zahŕňa obývačku, jedáleň a kuchynský priestor. Druhá zelená strecha pokrýva východozápadné krídlo, ktoré obsahuje tri izby a garáž.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC