Pracovníkov jednej českej coworking kancelárie vítajú steny, ktoré vyzerajú ako nedokončené, staré trámy a bar v nefunkčnom výťahu.

The Distillery je domovom bývalého liehovaru v Brne. Celé to bola myšlienka miestneho štúdia Kogaa, ktoré sa pri rekonštrukcii pokúsilo udržať väčšiu časť budovy v pôvodnom stave.

Zdroj: Kogaa

​Toto sociálne podnikanie je prvým podobným projektom architektov a jeho hlavným cieľom je obnoviť opustené alebo zničené, ale vzácne budovy.

Zdroj: Kogaa

​Niekdajšia továreň z 19. storočia sa v priebehu rokov dostala do tak zlého stavu, že ju chceli zbúrať. Ale predtým, než začala úradovať obrovská búracia guľa, zasiahla Kogaa so svojím záchranným riešením.

Počas rekonštrukcie sa pokúsili vyzdvihnúť unikátne prvky budovy a ponechali pôvodné okenné rámy, podlahové krytiny a veľké množstvo stien.
Zdroj: Kogaa

​Demontovali ale stropy v druhom a treťom poschodí a v takto oslobodených priestoroch vytvorili priestor na prednášky, stretnutia a workshopy. Samozrejme, súkromné kancelárie majú samostatnú časť.

Z pôvodnej výťahovej kabíny vznikol priestor pre bar s prístupom na nádvorie, kde môžu hostia popíjať pod holým nebom.
Zdroj: Kogaa

​Ani s dekoráciou miestností to neprehnali: najzaujímavejšie kusy sú ružové stoly nepravidelného tvaru vyrobené zo starých zariadení a recyklovaných exponátov.

Niekdajšia trafostanica prešla poriadnou prestavbou: Dnes je z nej luxusný hotel

Takmer 50 rokov fungovala táto budova z roku 1963 v Kodani ako transformačná stanica. Nedávno prešla poriadnou rekonštrukciou a dnes by ste ju ani nespoznali. Niet divu, je z nej päťhviezdičkový hotel. Klobúk dole.

Zdroj: Czechcrunch