V susedstve už stojí dom, ktorý podľa vedcov vyzerá ako urýchľovač častíc, a opodiaľ je ďalší, ktorý spočíva na valcovitej veži a vyzerá ako lietajúci tanier. Keď sa Francie Rehwald nasťahovala do nového príbytku v Malibu, tromfla oba. Je totiž jediná široko-ďaleko, kto žije v dome postavenom z recyklovaných častí lietadla Boeing 747.

Jej sen o novom domove sa začal stávať skutočnosťou v roku 2008, keď jej nad hlavou preletel veľký vrtuľník, pod ktorého bruchom sa kymácala polovica krídla jej budúceho domu. Zdá sa, že človek, ktorý si zmyslel žiť v dome vybudovanom z recyklovaného veľkého dopravného lietadla, kedysi schopného prepraviť naraz 500 ľudí, musí byť naozaj veľký snílek.

"K preprave kusov stroja bol nutný súhlas 17 vládnych inštitúcii a museli sme uzavrieť päť diaľnic," vyratúva architekt David Hertz.

Hoci sú Hertz a jeho firma Studio od Environmental Architecture vo sfére výstavby "zelených" domov z recyklovaných a prírodných materiálov dobre známi, toto bolo prvé sídlo z vyradeného obrieho stroja, ktorého krídal majú plochu asi 510 metrov štvorcových.

"Konečne som našiel dostatočne bláznivého zákazníka, pevne odhodlaného niečo také podniknúť," žartoval nedlho po tom, čo starý boeing, ktorý spolu s Francie Rehwald objavili na skládke v Mojavskej púšti, demontovaný a prevezený do 160 kilometrov vzdialeného Camarilla neďaleko Malibu. Vrtuľník, ktorý vyšiel na 10 tisíc dolárov za hodinu, bol jediným spôsobom, ako dostať 38 metrov dlhé časti krídla cez kľukatiace sa kaňony nad Malibu.

Pozrite si galériu

​Stroj, ktorý ako nový stojí 200 miliónov dolárov, bol na skládke k dispozícii za 40 tisíc dolárov. Kompletná stavba pozostáva z domu a ďalších budov, vrátane domčeka pre hostí, správcovho príbytku a stodoly. V dome je tiež výtvarný ateliér z kusov trupu lietadla. Z časti chvosta sa stala vyhliadková plošina, z ktorej môžu návštevníci pozorovať cez kopce Tichý oceán.

Z provy lietadla je meditačný pavilón, v kabíne prvej triedy vznikol jeden z domov pre hostí. "Som veľký fanúšik recyklácie, milujem domy ohľaduplné k životnému prostrediu a modernú architektúru," priznáva Francie. Pokiaľ by sa vraj mala niekedy sťahovať, už vie, ako bude vyzerať jej ďalší dom. "Asi by som použila loď," prezrádza.

Zdroj: CNC