Pokiaľ do konca leta zavítate do fjordu Velje v Dánsku, čaká vás prekvapenie. V tamojších vodách sa totiž potápa jedna z najslávnejších víl modernej architektúry od architekta Le Corbusiera.

Inštalácia Flooded Modernity je jedným z desiatich umeleckých diel vystavovaných na festivale Floating Art na Velje Fjord, umeleckej a architektonickej akcie usporiadanej Múzeom Velje v Dánsku. Veľkoplošný model tam "potopil" architekt Asmund Havsteen-Mikkelsen ako symbol toho, ako sú hodnoty modernej spoločnosti zaplavené technológiami.

Model je replika 1:1 rohu slávnej Villa Savoye. Čiastočne je ponorená pod vodou, takže budí dojem, ako by sa potopila reálna stavba. Konštrukcia je vyrobená z bieleho dreva a preglejky s oknami z plexiskla a blokov z penového plystyrénu, ktorý bráni tomu, aby sa stavba potopila úplne.

Festival sa koná do 2. septembra 2018. Inštaláciu s hmotnosťou 5000 kilogramov po skončení odvezú do prístaviska a demontujú.

Pozrite si galériu

​Villa Savoye

Švajčiarsko-francúzsky architekt Le Corbusier založil modernistické hnutie v architektúre a Villa Savoye je jednou z jeho najslávnejších prác. Postavená bola v Poissy vo Francúzsku v roku 1931 ako prejav puristických ideálov, ktoré odmietli zbytočnú ornamentáciu v prospech čistých bielych línií a interiérov s otvoreným priestorom. Sám architekt Le Corbusier sa utopil v Stredozemnom mori pri južnom pobreží Francúzska v roku 1965.

Budú údolie na Islande strážiť tieto severské príšery?

Na úpätí vrchu Thórsmörk sa tiahnu tieto zvláštne príbytky, ktoré vyzerajú, ako severské príšery, ktoré strážia údolie ako bohovia Vikingov.

Zdroj: CNC