Príjemné miesto na odpočinok nemusí stáť len na zemi. S originálnym riešením prišiel napríklad Takashi Kobayashi, ktorý vybudoval čajový dom Kusukusu na 300 starom gáfrovníku v japonskom Atami.

Kusukusu je oficiálne najväčší stromový dom v Japonsku. Vznikol vďaka spolupráci medzi Kobayashim a architektom Hirošim Nakamurom.

Pred samotnou stavbou architekti urobili dôkladný prieskum. Okrem iného naskenovali v 3D stovky bodov na strome a vytvorili oceľové mriežky, ktoré sa dotýkali vetví. Vznikol tak podporný systém, ktorý udrží stavbu a zároveň vizuálne neruší. Čo je skutočne úžasné, je to, že samostatná štruktúra sa stromu vôbec nedotýka, takže zostáva nepoškodená a môžte ďalej rásť.

Výstavba čajového domu bola dokončená v marci 2014. Návštevníci si môžu vychutnať pohľad z výšky pri popíjaní obľúbeného čaju. V medziposchodí je pre nich tiež pripravené miesto na rodinné pikniky.

Pozrite si galériu

Luxus na strome: Dom, ktorý stojí za návštevu

Glamour bývanie pre náročných nemusí vzniknúť len v centre veľkomesta alebo na veľkorysom pozemku. Príkladom môže byť dom v korune stromu v Dorsete, ktorý vybudoval drevorubač Guy Mallinson.

Zdroj: CNC