Originálnym nápadom sa medze nekladú. Ako domov môže ľahko poslúžiť aj niečo, v čom by vás bývať nenapadlo. Bývalé silo na skladovanie obilia využil napríklad architekt Christoph Kaiser.

Niekdajšie silo na obilniny z roku 1950 prebudoval na útulný domov, ktorý zdieľa so svojou ženou. Ich pozoruhodné bývanie sa nachádza v Phoenixe v Arizone a je úžasným príkladom toho, ako je možné pracovať s nekonvenčnou a doteraz neobývateľnou štruktúrou.

Silo z vlnitej ocele je dostatočne vysoké pre dve priečky. Vnútri valcových stien sa nachádza interiér s moderným dekorom, ktorý príjemne kontrastuje s dizajnom exteriéru z polovice minulého storočia.

Rozobrané silo z roku 1955 architekt kúpil od farmárov v Kansase a previezol do Arizone v pickupe. Tam silo opäť zmontoval a urobil zásadné zmeny. Týkali sa predovšetkým dverí a okien na zákazku. Pribudlo tiež desať centimetrov izolácie a náter, ktorý odráža teplo púštneho slnka.

Pri vytváraní interiéru Kaiser rešpektoval tvar budovy. Skrine, pulty a dokonca aj pohovky sú zakrivené, aby padli ako uliate do malého priestoru. Všetko s výnimkou dvoch stoličiek Eames Wire vytvoril sám z materiálov v cene 350 dolárov. Drevené a oceľové schodisko natreté čiernou farbou vedú z obývačky do útulnej loftovej spálne. Osvetľuje ju atypické okno umiestnené v streche v tvare kužeľa. Domov o veľkosti 103 metrov štvorcových vďaka tomu pôsobí oveľa väčší a svetlejší.

Pozrite si galériu

Stajňu rozobrali kameň po kameni a postavili úžasné moderné letné sídlo

Historické stavby majú zvláštny pôvab. Pokiaľ sa citlivo opravia, môžu slúžiť ako domov alebo príjemné letné obydlie. Je to aj príklad nenápadnej kamennej vily Motelparo, ktorá stojí osamote v pšeničných poliach v Toskánsku.

Zdroj: CNC