Originálne bývanie môže vzniknúť aj z dvoch pomerne nesúrodých častí. Príkladom je projekt architekta Rolf Brugginka v Utrechte, ktorý premenil historickú budovu pomocou materiálov z iného priestoru.

Architekt mal na pozemku drevenú kancelársku budovu z roku 1950 a tehlový dom z roku 1895, ktorý slúžil na uschovanie kočiarov. Za pomoci kolegu architekta Nika Wagemensa citlivo rekonštruoval dom pre kočiare a využil pri tom materiály kancelárskej budovy z 50. rokov.

"Pre mňa je najdôležitejší princíp transformácie. Predstava, že existujúca budova môže byť prispôsobená tak, aby získala úplne novú tvár, je niečo, čo ma fascinuje,"  hovorí Bruggink.
Zdroj: Rolf Bruggink & Christel Derksen

​Do obmedzeného priestoru o rozlohe 164 metrov štvorcových architekti dokázali vsadiť veľké možnstvo funkcií. Hneď za vchodom do domu privíta prichádzajúcich veľký otvorený salón s vysokým stropom. Voľne stojaca stredná časť na prízemí obsahuje kuchyňu. Na poschodí sa nachádza spálňa, kúpeľňa a kancelária. V zadnej stene je veľkorysé panoramatické okno, vďaka ktorému do priestoru prúdi prirodzené svetlo.

Každý prvok dizajnu bol starostlivo vybraný a Wagemans tiež vytvoril jeden kus nábytku ako súčasť seriálu Confused Furniture. Maliar Jans Muskee a sochári z Handmade Industrials poskytli umelecké diela, ktoré dopĺňajú interiéry. Pýchou domu je reštaurovaný koberec od Atelier Remy & Veenhuizen, ktorý nesie ducha recyklácie materiálov v priebehu celého projektu.

Pozrite si galériu

Tento loft v New Yorku už nie je stavebníctvo, ale hotové umenie

Tentokrát nám sánka padla až na zem.

Zdroj: CNC