Fotograf Zsolt Hlinka strávil niekoľko rokov snímaním krásy budov v maďarskej Budapešti. Teraz, s novou sériou záberov Viennametry, sa presunul do rakúskej metropoly, kde sa pokúša zachytiť nové perspektívy geometrie mestskej architektúry. Na jeho fotografiách sa najčastejšie objavujú dvory a inšpirujúce schodisko, ktoré dodávajú Viedni korenie.

Podobne ako Budapešť je aj Viedeň veľkomestom, ktoré sa pozerá dopredu. Zároveň ponúka pestrú zmes histórie, ktorá sa odráža v jej historických budovách. Práve tento fakt inšpiroval Hlinku k tomu, aby zachytil dynamiku Viedne ako tunel vedúci od koreňov k budúcnosti.

"Skrz objekty, ktoré vidíme tiché a nehybné, môžeme pomocou detailov uvidieť beh histórie. Nejde pritom len o čisto historické budovy v ich premenách, ale tiež súčasnú tvár modernej architektúry. Tieto formy sa postupne vyvinuli, vyrástli na svojich predchodcoch s rešpektom alebo naopak s túžbou búrať tradície. V praxi to znamená, že jedno sa nedá oddeliť od druhého,"

hovorí fotograf.

Hlinkov pohľad búra klasické poňatie Viedne, ako zakonzervovaného veľkomesta. Ukazuje ako staré môže bez problémov koexistovať s úplne novým a progresívnym. Jedným príkladom za všetky je Knižnica a študijné centrum od architektky Zahy Hadid, ktoré ladí s architektúrou nového umenia.

Pozrite si galériu