Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chcete bývať lacno a bez prípojok? Skúste obytné vajíčko
Zdielať na
Life

Chcete bývať lacno a bez prípojok? Skúste obytné vajíčko

Zdroj: Ecocapsule

Mobilný domov s originálnym vzhľadom nemusí byť drahý. Zaujímavé možnosti predstavuje napríklad obytná bunka Ecocapsule s malou veternou elektrárňou, kuchyňou, kúpeľňou a úložným priestorom od bratislavského štúdia Nice Architects. Domček vyjde na necelých 80 tisíc eur.

Ecocapsule meria na dĺžku skoro štyri a pol metra, vysoká je niečo cez dva metre. Obyvateľom poskytuje pomerne komfortné bývanie, ktoré je možné umiestniť prakticky kamkoľvek.

Vnútri bunky je je rozkladacia posteľ, pracovný stôl a malá kuchynská linka so vstavanou elektrickou platňou, chladničkou, drezom a závesné skrinky. Nechýba ani kúpelňa so sprchou, toaleta a niekoľko vstavaných skríň na uloženie vecí.

​Výhodou obytného vajíčka je fakt, že na rozdiel od klasického domu nie je závislé na prípojkách. Vodu i elektrinu si dokáže zaistiť samo.

Na streche bunky sú umiestnené fotovoltaické panely, nechýba ani malá veterná turbína. Vodu získava vďaka vajíčkovému tvaru. Voda pri daždi steká do zásobníka umiestneného v spodnej časti. Zachytená voda slúži na umývanie a sprchovanie. Pomocou filtračného zariadenia sa mení aj na pitnú vodu.

Výroba sa podľa autorov originálneho domčeku začala. Cena je 79 900 eur.

Bývali by ste v betónovej rúre? Miniatúrny dom sa vojde úplne všade

Nedostatok bytov je smutnou skutočnosťou v mnohých častiach sveta. Nikde ale nie je tak pálčivý ako v Hongkongu. Prenájom apartmánu s jednou izbou v centre mesta vyjde priemerne na 2100 dolárov mesačne.