Pri pohľade z ulice vyzerá londýnsky domov architektov Anny Liu a Mika Tonkina podobne ako historické budovy na tej ulici. Keď ale vstúpite dovnútra, objavíte úplne iný príbeh. Na bielom podklade sa tam príjemne snúbia retro prvky s prímesou futurizmu.

Prístavba nazvaná Slnko a dážď je efektným rozšírením záhrady i slnečnej miestnosti, v ktorej vegetácia, voda a svetlo vytvárajú lyrický priestor, kde sa dajú vychutnať vrtochy londýnskeho počasia.

Domov, kde dvojica architektov žije a pracuje, vznikal dvadsať rokov. Dom je tak dokonalým odrazom ich holistického prístupu k architektúre a bývaniu. Inšpiráciou pre technické inovácie, udržateľnosť, systémovú integráciu a svetlo hľadajú v prírode.

Pôvodne bol interiér domu rozdelený na malé byty a izby - všetko bolo vo veľmi zlom technickom stave. Architekti budovu odkupovali od pôvodných majiteľov postupne. Poslednou akvizíciou bol byt v suteréne, ktorý im umožnil vytvoriť originálnu prístavbu.

Zdroj: Reprofoto/Edmund Sumner

​Architekti rozšírenie domova označujú ako

"dobré miesto počas zlého dňa".

Ako názov napovedá, priestor využíva premenlivé počasie na praktické a estetické účely.

Dominantou prístavby je zakrivená strecha, ktorá obklopuje centrálne nádvorie v tvare fazule tvorené tmavou žulou. Čierna odkvapová rúra sa šplhá po zadnej stene budovy, kde sa stretáva s novou strechou. Ovíja sa pozdĺž jej vnútorného obrysu a skončí nad dlhým čiernym oceľovým žľabom, ktorý sa opiera o hraničnú stenu lemovanú vegetáciou. V daždivých dňoch preteká dažďová voda potrubím, ktoré ústi do žľabu.

Zdroj: Reprofoto/Edmund Sumner

​Sklonená strecha kryje sklenenú slnečnú miestnosť. Zariadenie je elegantné. Okrem kompaktnej svetlomodrej pohovky priestor zútulňuje množstvo kvetináčov. Na prízemí pod slnečnou miestnosťou sa nachádza priestor, ktorý zahŕňa obývaciu izbu a spálňu s vlastnou kúpeľňou. Počas renovácie pôvodného priestoru sa pod sadrokartónovými doskami objavilo drevené obloženie stien a skrytý krb. Architekti všetko nechali citlivo zreštaurovať.

Vo zvyšku domu prevláda biela farebná paleta, vrátane duálneho pracovného priestoru na prvom poschodí. Priestor zútulňujú starostlivo vybrané dekoratívne kvetiny. Na vrchole schodišťa visia farebné tapisérie, tiež je tam niekoľko zbierok semien a škrupiniek a mnoho architektonických modelov. Punc originality dodávajú interiéru strategicky umiestnené zrkadlá jedno vedie cez krbovú rímsu, za policami a vo dverách skrine.

Pozrite si galériu

Moderná knižnica, ktorá ukrýva tajnú miestnosť

Knižnica nemusí slúžiť len na ukladanie kníh. Do domova môže vniesť aj elegantný spôsob, ako oddeliť spoločenskú časť od privátnej zóny.

Zdroj: CNC