Knižnica nemusí slúžiť len na ukladanie kníh. Do domova môže vniesť aj elegantný spôsob, ako oddeliť spoločenskú časť od privátnej zóny.

S pozoruhodným nápadom prišiel architekt Consuelo Jorge z brazílskeho São Paula, ktorý vytvára inovatívne interiéry spájajúce jednoduchosť s hravosťou.

Minimalistická knižnica, ktorú Jorge navrhol, sa skladá z troch dielov, ktoré vyzerajú ako klasická stena. V skutočnosti sa ale otáčajú a umožňujú priechod do dômyselne skrytej obývačky. Knižnica pritom neplní len funkcie dverí. Po otočení do strany ponúka aj pôsobivé priehľady z jednej miestnosti do druhej, takže vyzerá opticky väčšia.

Za knižnicou sa nachádza prekvapivo svetlý a priestorný kút, ktorý ponúka viac priestoru na zábavu alebo perfektný súkromný úkryt, kde sa dá leňošiť s dobrou knihou.

Pozrite si galériu

Knižnica, ktorá odolá aj zemetraseniu? Dá sa po nej liezť ako po rebríku

Japonsko patrí medzi krajiny, ktoré pravidelne sužujú zemetrasenia. Tamojší architekti preto neustále hľadajú spôsob, ako eliminovať následky vyčíňania prírodných síl. So zaujímavým riešením prišiel Shinsuke Fujii, ktorý navrhol rodinný dom s knižnicou, čo neohrozí majiteľa.

Zdroj: CNC