Japonsko patrí medzi krajiny, ktoré pravidelne sužujú zemetrasenia. Tamojší architekti preto neustále hľadajú spôsob, ako eliminovať následky vyčíňania prírodných síl. So zaujímavým riešením prišiel Shinsuke Fujii, ktorý navrhol rodinný dom s knižnicou, čo neohrozí majiteľa.

Rodinný dom v Shinyoshida je malý moderný dom so sklonenou stenou. Práve tam sa nachádza unikátna šikná knižnica siahajúca od podlahy po strop. Majiteľom umožňuje ľahký prístup k ťažko dostupným knhám, pretože police pre knihy slúžia zároveňň ako rebrík.

Knižnica je neoddeliteľnou súčasťou domova a jej štruktúra napomáha domu k lepšej stabilite. Konštrukcia z dreva a betónu siaha až do poschodia, kde sa nachádza slnečný salónik. Vertikálne stĺpy pritom pôsobia tiež ako originálny dizajnový prvok.

Fasádu domu tvoria vertikálne pásy z plechu vo farbe matne sivého uhlia. Okná kuchyne a jedálne sú otočené do ulice a kryjú ich tenké, štrbinové okenice, ktoré zaisťujú dostatok súkromia. Väčšie okná otočené do dvora zaplavujú interiér svetlom.

Pozrite si galériu

Zemetrasenia v Japonsku: Ako sú Japonci pripravení na živelné pohromy

Náš kolega Michal Mikšík žijúci v Japonsku nám prezradil zopár zaujímavých informácií v súvislosti s minulotýždňovými zemetraseniami, ktoré zasiahli ostrov Kjúšu.

Zdroj: CNC