Ako sa dá takmer storočný kostol prerobiť na ultramoderný rodinný dom? Odpoveď vám poskytne bývalý väzenský areál, v ktorom mali architekti DAHA tú česť, skombinovať minulosť so súčasnosťou a premeniť kostol postavený v roku 1924 na luxusné bývanie.

Nachádzame sa v Austrálii, na predmestí Brisbane. Pri prechádzke cez Norman Park vám do oka padne kostol, ktorý ním pri podrobnejšom preskúmaní ani nie je. Vlastne je. Luxusný rodinný dom so subtropickou atmosférou vyrobilo z kostola austrálske architektonické štúdio DAHA, ktoré v odbore funguje len štyri roky.

Zdroj: DAHA

​Dvojpodlažný obytný dom s rozlohou 609 štvorcových metrov vybudovaný na svahu zdôrazňuje prírodné a umelo vytvorené vlastnosti lokality. "Kostolný dom" vytvára sympatickú rovnováhu medzi starým a novým a je dokonalým príkladom toho, ako vyčarovať jedinečné bývanie z historickej budovy.

Terénne úpravy sú prispôsobené klimatickým podmienkam a zapadajú do prírodného prostredia. Západná časť poskytuje  výborný tieň, ktorý je dokonalým úkrytom pred lúčmi bodavého slnka, pričom architekti nezabudli ani na zber dažďovej vody a využívanie slnečnej energie. Celý projekt bol pre nich obrovskou výzvou, pretože pri prestavbe sa rozhodli zachovať pôvodný anglikánsky sloh budovy z roku 1924.

Zdroj: DAHA

​Bývalý "nápravnovýchovný chrám" predala cirkev za 2,4 milióna dolárov s podmienkou, že nový majiteľ zachová pôvodný charakter budovy. Po rozšírení a prestavbe, sa stal dom historickým, elegantným a športovým zároveň. Pri pohľade zvonku stavbe dominujú murované steny a moderný interiér

jej dodáva mladistvý rodinný vzhľad. K nemu sa pripája tenisový kurt a bazén poskytujúce nádherný výhľad na mesto a rieku.
Zdroj: DAHA

​Výsledkom prác štúdia interiérového dizajnu Georgia Cannon je dokonalá kombinácia minulosti a budúcnosti, ktorej kontrast robí tento projekt jedinečným a vzrušujúcim. V prvom poschodí budovy sa nachádzajú tri spálne s luxusným výhľadom z mnohých okien a nájdete tu aj kúpeľňu, ktorá si zachovala elegantný industriálny vzhľad s takými prvkami ako umývadlo z čierneho mramoru.

Samotný chrám využívajú majitelia ako "zábavné centrum".

Pozrite si galériu

Táto luxusná vila v španielskej Valencii je vizitkou dokonalosti

Ani by sme nevyliezli z bazéna, to je jasné.

Zdroj: Sobadsogood