Minimalistický domov v Sydney prekvapí útulnosťou a jemnými kontrastmi

Hoci je minimalizmus obvykle spájaný s odťažitosťou a sterilitou, vždy to tak byť nemusí. Krásnou ukážkou, že to ide aj inak, je renovovaný rodinný dom, ktorý stojí na krásnom predmestí viktoriánskych domov v Queens Parku v austrálskom Sydney.

Sto rokov stará budova bola citeľne zrekonštruovaná miestnym štúdiom Alexander & CO. Architekti kládli dôraz na detaily a starý dom zmenili na moderné bývanie plné svetla, pohodlia a vyšperkovanej elegancie.

Prestavba dvojposchodového rodinného domu, ktorý pochádza zo začiatku 20. storočia, bola veľkou výzvou predovšetkým pre zlý stav budovy a tiež nedostatok miesta. Pocit priestornosti sa autorom návrhu podarilo vytvoriť minimálnou estetikou, rozumným usporiadaním priestoru a prepojením interiéru s okolím domu. Na prízemí sa nachádza otvorená spoločenská zóna, ktorá zahŕňa jedáleň, kuchyňu a obývačku. Vizuálne a priestorovo je rozšírená do malého dvora s vidieckym jedálenským kútom. Prístupný je cez vysoké, skladacie terasové dvere. Horizontálne okno nad kuchynským pultom potom mení záhradnú vegetáciu na tapetu. Na hornom poschodí osvetľujú chodbu veľké zasklené svetlíky, do izieb a kúpeľní vnášajú svetlo okná.

Zdroj: Facebook

​Pre interiér je charakteristická estetika ženského minimalizmu, ktorá kombinuje neutrálnu farebnú paletu bielych a sivých plôch s teplými, prirodzenými odtieňmi a textúrami. Priamočiarú geometriu jemne dopĺňajú ozdobné lišty na strope vo vestibule, ktoré odkazujú na históriu domu.

Patrná je aj inde, napríklad na krivolakom povrchu betónu a štukového krbu. Organická paleta materiálov navyše prepája vnútorný priestor so záhradou vonku. Dosky stolov sú z prírodného mramoru, betónové umývadlá boli vyrobená na zákazku. V kuchyni a práčovni nájdete obklady z bielenej dyhy, podlahy sú vyrobené z masívneho dreva.

Pozrite si galériu

Obývačka sa presťahovala do kúpeľne: Takto sa zmenil kúpeľňový trend

Ak sa vás niekto opýta, ktorá je obľúbená miestnosť vášho príbytku, odpoviete pravdepodobne obývačka alebo spálňa - miesta oddychu a odpočinku. Ale čo s kúpeľňou, kde každý deň začína a končí, a v ktorej sa spája úžitok s dizajnom, vzhľadom na jej malý priestor? Nie je rovnako dôležitá?

Zdroj: CNC