Trojposchodová rodinná rezidencia lyricky nazvaná Biely dom, rastúci dom vznikla ako súčasť výstavby rádových domov z roku 1940 v Šanghaji v Číne. S ohľadom na potreby rozrastajúcej sa rodiny bola elegantne zrekonštruovaná čínskym štúdiom RIGI Design.

Hlavnou úlohou pre dizajnéra Liu Kaiho bolo priviesť do výstavby viac denného svetla. Pôvodné schodisko, ktoré sa nachádzalo na severnej strane domu, nahradilo nové centrálne umiestnené. Vyrobené je z dierovaného plechu a dokonale filtruje svetlo, ktoré dopadá do interiéru strešným oknom i z okien v horných poschodiach. V spojení s výrazným presklenením na oboch fasádach zaisťuje, že sú všetky priestory v dome perfektne osvetlené.

V otvorenom priestore na prízemí sa nachádza kuchyňa, jedáleň a obytné priestory, ktoré sa otvárajú do dvora. Priestor má modulárnu stenu, ktorú dizajnéri nazývajú "životná doska". Umožňuje preskupiť regály a príslušenstvo pomocou matice z dierovaných otvorov. Podobná modulárna konštrukcia bola navrhnutá tiež pre hlavnú izbu v najvyššom poschodí, ktorá má vlastnú kúpeľňu a šatníkovú skriňu.

Zdroj: Reprofoto/Tian Fangfang

​Flexibilita hrá prím v celom interiéri. Počnúc modulovou pohovkou v obývačke až po štíhle zábradlie, ktoré vedie po hornej časti stien. Zavesiť sa naň dá čokoľvek: zrkadlá, stojany na uteráky, regály, kuchynské riady i vešiaky na bielizeň.

Farebná paleta je prevažne biela doplnená prírodným drevom a svetlo sivými povrchmi. Dodáva domovu atmosféru pokoja a dokonale dopĺňa modularitu tým, že vytvorí figurálne prázdne plátno pre majiteľov.

Zariadenie domu je silno minimalistické. Osvetlenie je dômyselne skryté, dvere sú bez rámov a priestor zbytočne nezahlcuje nábytok. Napriek tomu tam nájdete dotyky hravého dizajnu. Dvere majú zaoblené vrcholy a nechýbajú ani tvarové motívy. Asi najzaujímavejšia je perforácia na streche záhradného domčeka. Čaká na výsadbu stromu, ktorý porastie spoločne s dieťaťom rodiny.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC